Hlavní obsah

Blatný naznačil, kdy čekat rozvolnění. Ve hře ale zůstávají i tvrdší opatření

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na pondělní tiskové konferenci.

Reklama

Vláda zatím nezpřísnila opatření v boji s koronavirem, čeká na středu. Ministr zdravotnictví dnes oznámil i detaily očkovací strategie, cílem je až 100 tisíc očkovaných denně. Polovinu mají zvládnout praktici.

Článek

Opatření proti šíření koronaviru vláda dnes nezpřísnila, byť na jednání o nich mluvila. Rozhodnout se ministři chtějí až podle čísel z první poloviny tohoto týdne. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Přiblížil také detaily očkovací strategie.

„Diskuze o možném zpřísnění opatření samozřejmě probíhala, ale konkrétní návrhy nepadly. Doufám, že to nebude potřeba, vyloučit to však nelze,“ řekl Blatný. Ve středu by se podle něj mělo zjistit, jestli pokles počtů nově nakažených z uplynulých dnů bude pokračovat, a dojde tak k lámání křivky.

I kdyby se křivka zlomila, na vytíženosti českých nemocnic se to projeví nejdříve až za týden. To znamená, že i když vláda na mimořádném jednání naplánovaném na středu šrouby neutáhne, případné rozvolnění je ještě také daleko. „Podívejme se do našich nemocnic, v současné době není možné hovořit o rozvolňování,“ odpověděl ministr na dotaz, kdy by se v Česku mohly otevřít třeba skiareály.

Blatný na pondělním jednání kolegům z vlády představil soubor opatření v jednotlivých evropských státech a porovnal je s těmi českými. Většina zemí podle něj má opatření srovnatelná s Českem. Přísnější jsou například v některých německých spolkových zemích, kde se lidé nesmí pohybovat dál než 15 kilometrů od svého bydliště.

V České republice momentálně platí nejvyšší pátý stupeň protiepidemického systému PES, přechod do čtyřky je zatím také v nedohlednu. „I kdyby se podařil přechod do stupně 4, nebude to dřív než na konci ledna,“ upozornil Blatný.

S tím bude souviset nutnost prodloužit nouzový stav. Ten v zemi zatím platí do 22. ledna. Několik představitelů vlády už uvedlo, že bude opět nutné o jeho prodloužení požádat Poslaneckou sněmovnu, protože nejvyšší stupně není možné realizovat bez nouzového stavu.

„Přišlo by mi logické, vzhledem k číslům, která máme, aby to bylo o 30 dní, ale rozhoduje Poslanecká sněmovna. Nečekám, že debata bude jednoduchá,“ řekl dnes vicepremiér a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda dnes projednala také návrh očkovací strategie a ministr Blatný na videokonferenci komentoval připomínky od krajů. „Bylo toho celkem mnoho stran připomínek, tým pracoval nepřetržitě od pátku až do dnešního rána. Tento maraton by měl doběhnout do zítřka,“ uvedl ministr. Kraje měly připomínky k ekonomice očkovacích center, IT podpoře, ale i k technickým záležitostem.

Podle plánu ministerstva by Česko ve chvíli, kdy bude mít dostatek vakcín, mohlo očkovat až 100 tisíc lidí denně. Ta největší velkokapacitní centra by zvládla společně několik desítek tisíc očkovaných, velké pražské nemocnice podle Blatného zvládnou kolem 500 lidí denně. „Dalších 50 tisíc jsou schopni naočkovat praktičtí lékaři. Je jich kolem pěti tisíc a každý bude moct naočkovat kolem 10 osob za den,“ plánuje Blatný.

Naopak možnost využití volebních místností v menších městech a obcích tak, jak navrhuje ministr vnitra Hamáček, označil za málo pravděpodobnou. „Já to jako reálné nevidím,“ uvedl.

V současné době je podle dat Ministerstva zdravotnictví naočkováno 40 tisíc lidí. Ministerstvo trvá na tom, že počty naočkovaných a také množství vakcíny, které do Česka dorazilo, bude zveřejňovat jednou za týden.

„V České republice je teď kolem 100 tisíc dávek od Pfizeru, zítra přijde osm tisíc od Moderny. Cílem je, aby vždy, než přijde další dávka, bylo vyočkováno maximum příchozích, nejlépe všechny,“ vysvětlil. Celá úterní dávka Moderny má jít do Moravskoslezského kraje. Této vakcíny původně mělo přijít 20 tisíc dávek, avšak dorazí jen zmiňovaných osm tisíc. Zbývající dávky podle ministra zdravotnictví dorazí do konce ledna.

Česko má momentálně objednány nebo domluveny dávky pro více než 10 milionů lidí, část u firem, které ještě nezískaly pro svoji vakcínu registraci. „Cílem je mít v létě naočkováno kolem 5 milionů osob, to je kolem 60 procent naší dospělé populace,“ dodal Blatný.

Ministr zdravotnictví znovu opakoval, že Česko nebude žádat o pomoc s převzetím pacientů nemocnice v okolních zemích. „Tyto země jsou na tom se zátěží hůř než my. Nebylo by korektní chtít po nich pomoc,“ uvedl. Německé spolkové země podle něj mají volnou kapacitu jednotek intenzivní péče kolem 14 procent, Česko prý má 20 procent. S pacienty z nejvíce vytížených nemocnic podle něj pomohou jiné české nemocnice.

Reklama

Doporučované