Hlavní obsah

Brazilská televize zveřejnila záběry z protržení nádrže

Protržení odpadní nádrže v Brazílii.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Při protržení odpadní důlní nádrže v Brazílii zemřelo 110 lidí, dalších 238 je nezvěstných. Policie příčiny neštěstí stále vyšetřuje. Na nově zveřejněných záběrech je vidět, jak masa bahna postupovala.

Článek

Brazilská televize Band TV, zveřejnila záběry z protržení odpadní nádrže dolu na železnou rudu v brazilském státě Minas Gerais. Vlna bahna a odpadu posléze zamořila prostor dolu na těžbu železa i část nedalekého města Brumadinho, píše agentura AP.

Policisté ve 12 milionech kubických metrů bahna našli celkem 110 těl, dalších 238 osob se stále pohřešuje, naděje na nalezení přeživších však klesají. Nádrž se protrhla 25. ledna, od té doby probíhaly záchranné akce, záchranářům se od minulého týdne nepodařilo najít nikoho živého, píše Al-Džazíra, záchranné akce však stále probíhají.

Pod nánosy bahna se ztratila i důlní jídelna, ve které v době protržení obědvalo zhruba 100 zaměstnanců, píše BBC. Kromě ní ale toxické bahno strhlo i několik domů, aut a cest. Brazilská firma Vale, která je vlastníkem dolu, uvedla, že se ve vodě ani v bahnu nevyskytovaly nebezpečné kovy.

Důvody protržení nádrže zatím nejsou známy, policisté ale vzali do vazby nejméně pět zaměstnanců firmy. Ta v reakci na možná nejsmrtelnější důlní neštěstí v historii Brazílie ohlásila uzavření 19 nádrží a pozastavení práce ve státě Minas Gerais.

Neštěstí se odehrálo tři roky od podobného incidentu, který se stal firmě Vale ve stejné oblasti. Při protržení nádrže u vesnice Bento Rodrigues zemřelo 19 lidí. Odpad z nádrže měl způsobit nejhorší environmentální katastrofu, kterou kdy Brazílie zažila.

Reklama

Související témata:

Doporučované