Hlavní obsah

Britské aerolinky podávají pasažérům nově jídlo, které zbavuje stresu z létání

Britská aerolinka Monarch představila speciální menu, které má cestující uklidnit.Video: Klára Galová

 

Reklama

Na sestavení neobvyklého menu spolupracovala letecká společnost Monarch s psychologem z Oxfordu.

Článek

Britská letecká společnost Monarch jako první vytvořila menu, které prý snižuje stres z létání.

Co se bude na palubě letadel podávat?

Černá zmrzlina z echinacey a lékořice, rýžový koláček se zeleným čajem a levandulí, čaj z heřmánku, fenyklu a meduňky a k němu sušenka z mořské řasy. Zbytek menu obstarají oříškové tyčinky s houbovým práškem.

Na menu, které je dostupné od tohoto týdne na vybraných linkách z Lutonu do Neapole, Gibraltaru a Malagy, spolupracovala letecká společnost s psychologem Charlesem Spencem z Oxfordské univerzity. Tento specialista na uklidňující účinky jídla v minulosti pomáhal také Hestonu Blumenthalovi, kuchaři s Řádem britského impéria a majiteli restaurace The Fat Duck se třemi michelinskými hvězdami.

Jídla jsou navržena pro různé fáze letu. Před odletem bude nabídnuta černá zmrzlina z echinacey a lékořice, které pomáhají proti projevům nachlazení. Výzkum totiž ukázal, že čtyři z deseti Britů během cestování onemocní.

„Většina pasažérů si spojuje zmrzlinu se světlou nebo bílou barvu, a tak černá barva bude překvapivá. To může spolu s pocitem dětské nostalgie nad zmrzlinou odvést pozornost od cesty,” vysvětluje Spence.

Během vzletu pak prý pomohou rýžové koláčky ze zeleného čaje a levandule. Levandule totiž napomáhá relaxaci, zvyšuje kvalitu spánku a vysoký obsah antioxidantů v zeleném čaji funguje jako prevence pásmové nemoci.

Pak dostanou pasažéři speciální směs bylinkového čaje, který pomáhá trávení.

Před vystoupením z letadla nabídne personál pasažérům oříškovou tyčinku obalenou v houbovém a rajčatovém prášku s umami chutí k povzbuzení a probuzení smyslů. Podle Spence je umami jediná ze základních chutí, která není ovlivněná sníženým tlakem vzduchu, suchým vzduchem a hlukem motoru v letadle.

Kombinace pokrmů má zklidnit nervy, pomoci trávení a omezit projevy pásmové nemoci. „Jídlo v letadlech zažilo progres během posledních pár let, takže tu není žádný důvod, proč by v budoucnu menu nemělo obsahovat chutě s vědečtějšími kombinacemi ingrediencí, které udělají pasažéry šťastnějšími, zdravějšími a klidnějšími," doplnil Richard Wood ze společnosti Alpha LSG, která zajišťuje aerolince Monarch občerstvení.

Reklama

Související témata:

Doporučované