Hlavní obsah

Brno chce být jako metropole. Břehy Svratky ožijí kolonádou, kavárnami i mokřadem

Břehy Svratky mají ožít třeba kolonádou s kavárnami.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brňané se v následujících letech dočkají oživení nábřeží řek Svratky a Svitavy. Blízko hokejové haly má na Poříčí vzniknout promenáda s kavárnou i oddělenými stezkami pro cyklisty a pěší.

Článek

Kolem Svratky na Starém Brně začal před tisíci lety život města. Řeka je tam po úpravách v minulém století zanedbaná a mrtvá. Vedení radnice chystá převratné změny, chce proměnit břehy toku k nepoznání. Radní nyní představili vítězný projekt, který přetvoří více než dvoukilometrový úsek řeky mezi železničním viaduktem v Uhelné ulici a koupalištěm Riviéra.

Milovníci přírody a výletů se mohou těšit na mokřady, přírodní koryto řeky a nové biotopy. Nedaleko hokejové haly Rondo vznikne dlouhá kolonáda s kavárnami nebo saunami. „Součástí protipovodňových opatření jsou zábrany proti stoleté vodě,” uvedl spoluautor vítězného projektu Patrik Tuza z architektonické kanceláře A plus.

Na vítězném návrhu se podílelo několik architektů v čele se zesnulým Ivanem Rullerem, který je autorem haly Rondo. „Rádi bychom na jeho počest otevřeli u řeky třeba Rullerovo nábřeží,“ uvedl Tuza.

Hotovo má být v roce 2022, město počítá s náklady 340 milionů korun. Třetinu mají pokrýt dotace z Evropské unie, k jejich získání město potřebuje dostat územní povolení do konce roku.

Kromě oživení břehů řeky v centru město chystá další projekty na Svratce v Komárově, na Svitavě v Husovicích nebo na Staré Ponávce na několika místech poblíž centra. Spustilo k tomu internetový portál Voda v Brně.

Reklama

Doporučované