Hlavní obsah

Car Putin. Vše, co potřebujete vědět o nové mocenské hře ruského vládce

Svět bez obalu: Co potřebujete vědět o změnách ruské ústavy, které umožní prezidentovi Vladimiru Putinovi setrvat v úřadu případně až do roku 2036.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Počet nakažených koronavirem v Rusku stále roste. Země je co do počtu nakažených na třetím místě na světě. Přesto Kreml nařídil konání referenda o změně ústavy, které Vladimiru Putinovi umožní udržet se u moci do roku 2036.

Článek

V úvodní videu naleznete rozbor ústavních změn, o kterých nyní v celostátním referendu Rusové hlasují.

Změny představil z kraje roku prezident Putin ve svém projevu o stavu země. Úpravy se měly provést kvůli posílení role parlamentu při vytváření vlády či sociálním garancím. Během projednávání změn v obou komorách se objevila řada dalších návrhů včetně možnosti „vynulovat“ dosavadní prezidentské mandáty, což by Putinovi otevřelo šanci v roce 2024 znovu kandidovat na prezidentský post, a to případně na dvě další šestiletá období.

Změny v ústavě už schválily obě parlamentní komory, zákonodárné sbory všech 85 regionů i ústavní soud. Vše pak stvrdil svým podpisem prezident Ruské federace. Aby změny mohly vstoupit v platnost, musí být schváleny v celostátním hlasování.

Referendum je vyhlášeno na 1. července, ale v některých oblastech začalo hlasování už 25. června. Jedná se o oblasti Dálného východu a Sibiře či na lodích a polárních stanicích.

V druhé části úvodního videa pak naleznete rozhovor s komentátorem Českého rozhlasu Liborem Dvořákem, specialistou na Rusko a postsovětský prostor. Rozebírá průběh, možnosti a regulérnost hlasování v referendu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované