Hlavní obsah

Část elektrárny v Severní Karolíně zaplavila voda a uhelný popel unikl do rozvodněného jezera

Do jezera v Severní Karolíně unikl uhelný popel.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Uhelný popel obsahuje několik životu nebezpečných látek, jako jsou rtuť, olovo, arzén a další těžké kovy.

Článek

Americká energetická společnost Duke Energy oznámila, že bouře Florence rozvodnila Suttonské jezero ve Wilmingtonu, nedaleko jedné z jejích elektráren v Severní Karolíně. Agentura AP uvádí, že je podle společnosti možné, že dojde k úniku uhelného popela do nedaleké řeky u Mysu hrůzy, která vtéká do Atlantského oceánu.

Mluvčí společnosti Paige Sheenanová řekla, že voda z jezera i nadále teče přes hliněnou hráz na severní straně Suttonského jezera, na jižní straně zase na několika místech narušila přehradu a nekontrolovatelně teče do řeky. Kromě toho se dostala i přes ocelovou zeď, za kterou bylo uchováváno 305 821 kubíků uhelného popela.

Podle agentury AP je možné pozorovat popel na hladině Suttonského jezera. Popel obsahuje několik životu nebezpečných látek, jako jsou rtuť, olovo, arzén a další těžké kovy.

Sheenanová řekla, že se situace nadále vyvíjí, zároveň uvedla, že její vývoj společnost Duke Energy nemůže nijak kontrolovat. Minulý víkend se voda dostala do jiné skládky uhelného popela.

Společnost prostřednictvím mluvčí dále uvedla, že nepředpokládá, že by trhliny v přehradě zvýšily už tak vysokou hladinu řeky, kterou rozvodnila Florence. Na oblast okolo elektrárny dopadlo zhruba 75 centimetrů srážek, rozvodněné jezero i nedaleká řeka zatopily silnice.

Společnost Duke musela v roce 2015 zaplatit pokutu převyšující dvě miliardy korun z důvodu ilegálního uchovávání uhelného popela v pěti elektrárnách, což vyplulo na povrch poté, co jedna z trubek neunesla tíhu odpadu a do řeky Dan River se vylil uhelný popel o rozměrech 110 kilometrů. Společnost se plánovala odpadu z uhelného popela zbavit do roku 2029.

V Severní Karolíně pořád prší a hladiny řek stoupají; kulminovat mají v sobotu nebo v neděli. Kompletní vyhodnocení situace a vyčíslení škod není kvůli pokračující kalamitě možné. Skutečný obrázek si záchranáři utvoří až poté, co voda opadne.

Hladina vody i nadále stoupá

Přehradní hráz se protrhla i u severokarolínského městečka Kelly, kde musela při evakuaci pomoci Národní garda a pobřežní stráž. Pomocí vrtulníků a vojenských aut byly evakuovány stovky lidí a další se na vyklizení svých obydlí chystají. Do neděle se údajně situace nezlepší, většina města je pod vodou.

Do těžké situace se dostalo také jihokarolínské město Conway, kde žije kolem 23 tisíc lidí. Mosty přes místní řeku Waccamaw jsou zatopené a přístupových silnic zbývá málo. Záchranáři a policie vyzývají obyvatele, aby nevyjížděli do ulic a neblokovali nejnutnější zásobování.

Obnovit dodávku proudu se v postižených oblastech zatím nedaří, napsala agentura AP. V Severní Karolíně je bez elektřiny stále zatím 56 tisíc domácností a provozů. Mezistátní dálnice jsou uzavřeny na 600 místech. Počet lidí, kteří našli útočiště v krytech, se nicméně snížil z původních 20 tisíc na nynějších 3700.

Reklama

Související témata:

Doporučované