Hlavní obsah

Čeká nás úbytek ovoce, ale i bavlny. Na včely jsme si vzpomněli pozdě

O co všechno můžeme přijít kvůlli vymírání včel?Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská unie zakázala tři pesticidy, které škodí včelám. Dohodly se na tom členské státy, Česko však hlasovalo proti a požadovalo výjimku pro cukrovou řepu.

Článek

Zákaz pesticidů z řady takzvaných neonikotinoidů musí ještě schválit Evropská komise a bude platit pro venkovní plochy, například ve sklenících se budou moci tyto pesticidy používat i nadále. Problém s vymíráním včel to ale nezvrátí, podle biologa Martina Mikeše si společnost vzpomněla pozdě.

„Neonikotinoidy ovlivňují nervový systém hmyzu a ovlivňují mu paměť, což je pro včely zásadní,“ tvrdí biolog. Podle něj jsou dnešní včely zmatené a velmi nemocné. Kromě pesticidů je ovlivňuje i to, jak se k nim chováme. „Velký problém je i v tom, že jim bereme veškerý med a krmíme je cukrem,” říká Mikeš. Na vymírání včel se podle něj musí připravit celá společnost. „Čeká nás úbytek ovoce a dalších plodin, třeba i bavlny na oblečení. Bude nás to ovlivňovat a budeme se muset hodně přizpůsobit,” míní biolog.

V jaké kondici jsou české včely? Co by jim pomohlo? A jak se chovají včely v Kamerunu, kde biolog žije i s rodinou? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru ve videu v článku.

Víkendové rozhovory našich moderátorů můžete sledovat každý víkendový den od 10 hodin na Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované