Hlavní obsah

Černá vdova a popcorn křísí česká kina z bezvědomí

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johanssonová se utkává se svou minulostí, zákeřnými nepřáteli a roztomilým ruským akcentem.

Reklama

Hollywoodský blockbuster Black Widow má kinům pomoci zahojit covidové rány. A kromě toho stojí za vidění.

Článek

Superhrdinské filmy působí v dnešní době trochu staromódně. Ač jsou nabité těmi nejmodernějšími digitálními efekty, stejně může mít člověk pocit závanu starých (pohádkových) časů. Časů, kdy svět neovládal jeden poťouchlý vir a zeměkoule byla v bezpečí díky pár jedincům s nadpřirozenými vlastnostmi a v bizarních oblečcích. Ti by nejspíš dokázali porazit i covid, kdyby si to usmysleli –⁠ ale ve světě, v němž žijí, je podobně reálných hrozeb jen málo. A právě proto se na tyhle filmy diváci tak těší a superhrdinská Black Widow má šanci být událostí letní sezony. Filmem, který po několikerém odkládání možná dokáže spasit světová kina a snad jim dá i (nadpřirozenou) sílu vzpamatovat se z covidové pandemie.

Superhrdinka s temným přízviskem „černá vdova“ má i občanské jméno –⁠ Natasha Romanoff. Jak už to tak u podobného typu filmů bývá, musí vedle hrdinské mise i konfrontovat svou temnou minulost a utíkat před neméně temným nepřítelem. Takže bývalou vražedkyni ve službách KGB na každém kroku pronásleduje zákeřný robotický vrah Taskmaster, utká se ale i s dalšími mocnými záporáky. Víc se říkat nesluší, distributor filmu novináře před projekcí důrazně varoval před prozrazováním spoilerů a zásadních dějových zvratů a nelze se mu divit –⁠ divácký požitek z filmu stojí mimo jiné právě na tom, co všechno neočekávaného se v něm děje.

Dá se snad ještě prozradit, že černá vdova není jen jedna, další ostatně jsou známé díky obsazení hollywoodských hvězd první velikosti –⁠ Florence Pughové v roli hrdinčiny sestry Jeleny Belové a Rachel Weiszové v roli její matky. A že vůbec žen je ve filmu až až a jeho vyznění je módně ženské v tom smyslu, že ženy tu musí jiné ženy osvobodit ze jha mužských zloduchů a poté mohou společně žít šťastně a nezávisle až do smrti.

Ve filmu je řada dechberoucích akčních scén, odehrávajících se mimo jiné v exotických uličkách Maroka či v (pro Američany neméně exotické) Budapešti. Scarlett Johanssonová se tu utkává nejen s nepřáteli, ale i s roztomilým ruským akcentem, ve scénáři na ni čekalo i pár záludných ruských vět. Je tu také hodně nabouraných motorek, aut i pobořených východoevropských ulic, prostě všechno, co mají (nejen američtí) diváci rádi.

Je to zábavný a dobrodružný film, který si neváhá z obvyklých klišé trochu utahovat, zvláště skrze špičkování hrdinčiny mladší sestry, která si nikdy neodpustí narážku na hrdinčiny superhrdinské pózy. A je to netypický superhrdinský film i v tom, jak moc staví rodinu hlavní postavy nad rodinu Avengers, tedy nad síť superhrdinů, z nichž Black Widow vzešla a v níž se až nyní dočkala samostatného filmu. Fanoušci marvelovského vesmíru se dočkají narážek na předchozí dobrodružství, ti ostatní se ale v ději neztratí, film hladce funguje i jako samostatné dílo.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johanssonová a Florence Pughová ve filmu Black Widow.

Black Widow je už 24. superhrdinským filmem studia Marvel. Film samotný se začal vyvíjet už v roce 2004, k přípravám natáčení se přistoupilo v roce 2017, točilo se v roce 2019. Na premiéru už Black Widow čekal déle než rok –⁠ původně měla proběhnout loni v dubnu, kvůli pandemii se několikrát posouvala. Do českých kin vstupuje film tento týden, ještě den předtím, než vtrhne do těch amerických. K vidění už byl koncem června na několika fanouškovských akcích. Zároveň s premiérou v kinech ho v USA uvede také Disney+.

Čeká se, že film pomůže kinům zahojit rány, které kinům způsobil covidový rok. Box Office Pro předpokládá na základě dobrých předprodejů a pozitivních recenzí zisky z prvního víkendu v amerických kinech ve výši 80–⁠110 milionů dolarů. Recenze opravdu film hodnotí kladně, na serveru Rotten Tomatoes má film v tuto chvíli hodnocení 82 procent, vzešlé z celkem 213 převážně pozitivních recenzí. Český distributor Falcon si ústy svého ředitele Jana Bradáče myslí na návštěvnost 70 tisíc diváků za první víkend a je pravděpodobné, že se mu to podaří –⁠ Black Widow má všechna esa v rukávě.

V Česku má nicméně i tak Black Widow v kinech silnou domácí konkurenci. Té také kralují ženské hrdinky, jen mají oproti superhrdince trochu přízemnější starosti. Komedie Matky debutujícího seriálového tvůrce Vojtěcha Moravce o strastech mateřství má po pouhých dvou týdnech v kinech už přes 100 tisíc diváků. Letní kina hlásí rekordní zájem návštěvníků, daří se i těm kamenným. Od konce června mohou kina už podávat i popcorn, na který zvláště provozovatelé multiplexů čekali jako na smilování. Ač se to fanouškům náročnějších snímků a artových kin nemusí líbit, právě možnost konzumace v kině teprve zahýbala čísly návštěvnosti kin. A zdá se, že všechna ostatní opatření filmové fanoušky neodradila a nadšeně se k zážitkům ve ztemnělých kinosálech vracejí. Je jisté, že s Black Widow to půjde hladčeji.

P.S. Titulky filmu jsou opravdu dlouhé, i díky dlouhým seznamům specialistů na vizuální efekty, kteří se na velkolepém spektáklu podíleli. Přesto stojí za to se nezvednout ještě před nimi. Slibujeme, že na konci vás ještě čeká něco, co by vám pro výsledný dojem možná chybělo.

Reklama

Doporučované