Hlavní obsah

Česká influencerka si na Bali nechala „pokropit” zadnici svěcenou vodu, Indonésané zuří

Česká influencerka si na Bali nechala „pokropit” zadnici svěcenou vodu, Indonésané zuří.Video: Instagram.com / aryawedakarna

 

Reklama

Česká fitness trenérka a influencerka Sabina Doležalová vzbudila pozornost indonéských médií i úřadů. Na svém instagramovém účtu zveřejnila video, při kterém na ni v hinduistickém chrámovém komplexu na Bali její partner Zdeněk Slouka „cáká” svěcenou vodu. Doležalová i Slouka se za svoje chování omluvili.

Článek

Video dvou českých turistů se začalo šířit internetem a všimla si ho místní média. Indonéský server tribunnews.com i další píší o Sabině Doležalové jako o „ruské turistce”, která se v hinduistickém chrámovém komplexu Monkey Forest na Bali chovala neuctivě. I když příspěvek Doležalová stáhla, překopírovaný se objevil ve všech velkých indonéských médiích a nasbíral tisíce komentářů a sdílení. Na dvojici se snesla ohromná kritika místních.

Na záběrech je vidět, jak Zdeněk Slouka „kropí” Sabině Doležalové zadnici svěcenou vodou. Další žena, která video natáčí, jej navíc doprovází ne zcela „korektním“ komentářem.

Na videu, které dvojice zveřejnila den poté, se v angličtině omlouvají. „Je nám to moc líto, vůbec jsme netušili, že to je svěcená voda v tom chrámu,” komentuje ve videu Doležalová, „a samozřejmě jsem měla spodní prádlo,” dodává v komentáři.

Manažer Sabiny Doležalové Daniel Šimkovič řekl Seznamu, že se kauza na Bali již na místě vyřešila a „Sabina i její přátelé dále pokračují v dovolené podle plánu”. Na otázku, jak se záležitost vyřešila, Šimkovič odpověděl: „Byl navržen dobrovolný příspěvek na místní vesnici. Jakou částku Sabina a její přátelé dají, je na nich a čistě dobrovolné, žádná pokuta ani trest jim udělen nebyl.”

Nevhodné chování zahraniční turistky na Bali není až tak vzácným případem. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří okomentoval tento „fenomén”: „Existují samozřejmě i lidé, kteří se nad místní obyvatele povyšují, nebo se chovají nevhodně v hotelových zařízení i mimo ně. To samozřejmě nedělá dobré jméno národu.”

Podle Papeže v tom hrají určitou roli i sociální sítě. Lidé podle něj chtějí prezentovat to, jací jsou světáci. „Čím je to chudší země, tím takové chování přibývá. Paradoxně se tak nechováme ve Spojených státech nebo Švýcarsku. Jakmile máme pocit, že máme na víc, že jsme bohatší a krásnější, začne nám působit ego,” zamýšlí se.

Celou problematiku Papež shrnuje ale tím, že se chování Čechů v zahraničí od 90. let výrazně zlepšilo. Většina lidí už podle něj pochopila kulturu, náboženství a zvyklosti těch zemí, do kterých cestují.

Reklama

Související témata:

Doporučované