Hlavní obsah

České úřady zmrazily peníze příteli Janukovyče, koně čečenského prezidenta zůstávají ve stájích

Koně prezidenta Kadyrova. Nejznámější příklad protiruských sankcí v Česku.

 

Reklama

Nejznámější postavou mezinárodních sankcí aplikovaných v České republice zůstává nadále čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Článek

Česká republika vloni zmrazila finanční prostředky „osobě spojené s režimem bývalého prezidenta Ukrajiny“. Informoval o tom Finanční analytický úřad, který má dodržování mezinárodních sankcí v Česku v popisu práce.

Kdo konkrétně onou osobou je, kolik peněz bylo v Česku zmrazeno a ve spolupráci s jakou bankou, však FAÚ sdělit nechce, respektive nemůže.

„Detaily k této akci sdělovat nemůžeme,“ reagoval „s ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti“ Finanční analytický úřad na žádost serveru HlídacíPes.org o podrobnější informace.

Výjimky pro Rusko a Sýrii

FAÚ vloni udělil i několik výjimek ze sankcí na vývoz zboží do Ruska a do Sýrie. I to plyne z čerstvě zveřejněné výroční zprávy FAÚ. V případě Sýrie šlo s vysokou mírou pravděpodobnosti o dodávku pro potřeby českého velvyslanectví v Damašku.

Čtyři výjimky ze sankčních opatření pak získaly české firmy vyvážející do Ruska pro ropný průmysl.

Nejznámější postavou mezinárodních sankcí aplikovaných v České republice zůstává nadále čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Jemu české úřady „zmrazily“ možnost jakkoli nakládat se svou dostihovou stájí a s chovnými koňmi. (Reportáž ve videu nahoře.)

„Kadyrov tu má celkem pět koní. Dva chovné a tři závodní,“ potvrdil při nedávné návštěvě ve stájích v Krabčicích nedaleko Roudnice nad Labem trenér koní Arslangirej Šavujev.

Majetek Kadyrova, jenž má blízko k bývalému ukrajinskému prezidentovi Janukovyčovi, zůstane zmrazen do doby, po kterou budou platit sankce. Ty jsou v platnosti již od roku 2014, nedávno byly prodlouženy nejméně do září letošního roku a ani poté nelze jejich brzký konec očekávat.

Více o sankcích přináší server HlídacíPes.org.

Reklama

Související témata:

Doporučované