Hlavní obsah

Český internet zaplavily stvrzenky za oběd pro zvířata. Vybralo se 18 milionů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyři dny a osmnáct milionů korun k dobru. Šťastnou zprávu hlásí Safari Park ve Dvoře Králové, kterému v návaznosti na protiepidemická opatření roste ztráta v řádech desítek milionů.

Článek

Po veřejné výzvě o pomoc královédvorského Safari Parku se v Česku strhla doslova vlna solidarity. Lidé pro dobro zvířat areálu začali posílat dobrovolné příspěvky na jejich obživu a péči. Cestou k penězům se stal projekt s názvem „Pozvi zvíře na oběd“. Stvrzenky s výčtem obědového menu pro vybrané zvíře, které park dárcům zasílal v posledních dnech, doslova zaplavily internet.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Stvrzenka programu Safari Parku Dvůr Králové.

18 milionů korun od dárců

Financování parku je v době uzavření závislé hlavně na pomoci dobrovolných dárců. Park po výzvě ředitele areálu Přemysla Rabase získal v příspěvcích od zhruba 50 tisíc drobných přispěvatelů přes osmnáct milionů korun. Podle výpočtů vedení tak areál získal finance na další tři měsíce života.

Podle ředitele královédvorského safari parku Přemysla Rabase se situace vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru dramatizuje.

„Aktuálně vyčíslujeme škodu safari parku způsobenou koronavirovými opatřeními na pětatřicet milionů. Pokud by i nadále přetrvával tak nepříznivý vývoj věcí a ještě se prohlubovala špatná situace státu, museli bychom zavést ještě intenzivnější úsporná opatření,“ upozornil ředitel.

Jen krmení pro zvířata a prostředky na mzdy pro zaměstnance Safari Parku stojí měsíčně zhruba šest milionů korun. Prakticky jediným příjmem je v tuto chvíli provozní příspěvek Královéhradeckého kraje.

Safari Park se vyhne krajnímu řešení

Situace v posledních týdnech vyeskalovala dokonce do takové míry, kdy vedení parku hrozilo krajním řešením, tedy že se některých zvířat bude muset zbavit. Trvale by zamířila do jiných zoologických zahrad ve světě. Jak sdělil pro Seznam Zprávy Michal Šťastný z oddělení Komunikace v Safari Parku, v těch nejzazších případech by mohlo dojít také k utracení některých zvířat.

„Pokud by pak omezení v takovémto rozsahu a bez významnější pomoci státu přetrvala například i do května, bylo by neodvratné sáhnout i k omezení počtu chovaných zvířat v některých skupinách,“ hlásilo sdělení na webových stránkách parku.

Při uzavření v roce 2020 Safari Park přišel na tržbách téměř o 30 milionů korun. Výpadek dokázal vykrýt úsporami, úpravou vstupného, vyšším příjmem z darů, pomohla dobrá letní sezona a především kraj, který zoo dal mimořádnou dotaci přes 13 milionů korun.

Peníze dárců udělaly ale v posledních dnech radost i v jiných zoologických zahradách. Za poslední tři týdny lidé z celé republiky věnovali například zlínské Zoo na záchranu 8 milionů korun.

Zoologické zahrady podpoří stát

O tom, že situace není dobrá ani v dalších zoologických zahradách v Česku, svědčí středeční oznámení Ministerstva financí. To se rozhodlo uvolnit na jejich podporu 80 milionů korun. Je to o 50 milionů víc, než bylo původně plánováno. Peníze pak mají být podle prohlášení Ministerstva pro životní prostředí využity na krmivo.

„Žádosti se podávají v jednoduchém elektronickém režimu, který zoo již dobře znají. Posouzeny budou obratem, v řádu několika dní, to znamená, že již v dubnu poplynou peníze na účty zoo,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na peníze budou mít nárok jen licencované zahrady, kterých je v republice 28. Peníze jsou podle ministerstva rozdělovány na základě počtu ohrožených druhů živočichů, které daná zoologická zahrada chová. Každá zoologická zahrada tak obdrží jinou částku.

Právě královédvorská zoologická zahrada si tímto příspěvkem přijde na dva miliony, uvedl Michal Šťastný, který komunikuje s médii za Safari Park. „Je to samozřejmě sympatická částka. Nelze však mluvit o dlouhodobém řešení,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované