Hlavní obsah

Chebské muzeum se chystá na návštěvníky, v době uzavírky ale nespalo

Foto: Jonathan Rashad, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Chebské muzeum se po pauze vynucené omezeními kvůli pandemii nemoci covid-19 opět chystá na otevření pro návštěvníky. Na základě vládních nařízení může umožnit individuální prohlídky od příštího týdne.

Článek

Lidé si tak budou moci prohlédnout i výstavu o historii chebské lidové architektury, která musela být přerušena. Ale ani v době, kdy muselo být muzeum pro veřejnost uzavřené, jeho pracovníci nezaháleli. Věnovali se odborné práci.

„Chceme otevřít od středy 5. května. Kromě standardní stálé expozice, která se skládá z Valdštejnského okruhu, který jsme loni rozšířili o jednu expoziční místnost, a expozice vývoje města Chebu a jeho okolí, jsme prodloužili výstavu o lidové architektuře Chebska. Byla otevřena od 8. října a víkend poté už byla muzea zavřena, takže byla otevřena jen tři dny,“ uvedl archeolog a vedoucí odborného oddělení muzea Michal Beránek.

Prodloužená výstava v textech i reálných ukázkách ze sbírek muzea popisuje specifika lidové architektury Chebska, která je známá zejména svými hrázděnými stavbami. Má ale řadu specifik. Původně byla totiž byla kombinací hrázděné a roubené technologie. Hrázdění, původně ryze funkční, později přecházelo spíše do zdobné podoby, která se vyskytuje na zachovaných objektech dodnes. Výstava měla původně skončit v prosinci, pak byla prodloužena do jara a poté znovu, aby ji návštěvníci mohli vůbec vidět.

Některé výstavy se musely odložit nebo zrušit. Na letošní září ale muzeum chystá novou výstavu, která se bude věnovat smrti z pohledu archeologie i kultury, vnímání smrti v různých dobách a pohřebnictví.

Podle Beránka se ani v době uzavírky práce v muzeu nezastavily. „Běžely standardně výzkumy, jak přírodovědné, tak archeologické. Pracovalo se na zvelebení sbírky ve smyslu konzervátorském. Věci, které byly ve stálých expozicích a nebyl čas a prostor je konzervovat a stabilizovat, tak jim to bylo dopřáno. Mohou tak být znovu dlouhou dobu v expozicích. Postupovala digitalizace sbírek i další činnosti se v době uzavření zrychlily,“ popsal situaci Beránek.

Reklama

Doporučované