Hlavní obsah

Chemička z holdingu Agrofert vyrábí vysoce toxickou látku. Už deset let vzdoruje doporučením EU

Problematiku výroby DEHP vysvětluje Jindřich Petrlík z neziskové organizace Arnika.Video: Redakce Seznam, Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Moravská chemička DEZA je největším evropským producentem toxické chemikálie zvané DEHP. EU chce přitom výrobu této látky zakázat. Chemička tomu podle serveru Politico, odkazujícího na několik neziskových organizací, brání prostřednictvím právních obstrukcí.

Článek

Česká chemička DEZA, sídlící ve Valašském Meziříčí, už desítky let vyrábí vysoce toxickou látku zvanou DEHP. V současnosti je jejím největším evropským producentem. Vzdoruje tak doporučením Evropské unie, která usiluje o kompletní stažení této chemikálie z evropského trhu. Situace si všiml zpravodajský server Politico, podle něhož firma prodlužuje výrobu toxické látky prostřednictvím právních obstrukcí, jak tvrdí ekologické neziskové organizace.

Politico s odvoláním na ekology, ke kterým patří třeba i organizace Arnika, Greenpeace nebo ClientEarth, tvrdí, že v kauze uplatňuje svůj vliv český premiér Andrej Babiš. DEZA totiž spadá pod Agrofert, holding, který Babiš loni v únoru převedl do svěřenského fondu AB private trust I.

„DEZA vyrábí produkty pro své zákazníky. Kdyby zákazníci daný produkt nepotřebovali a nekupovali by ho, tak by takový produkt DEZA nevyráběla,“ brání se nařčení ekologů ve vyjádření pro Seznam tiskový mluvčí Agrofertu Jan Pavlů. „Ohledně budoucí výroby se přizpůsobíme podmínkám, které budou v budoucnu platit. Chemická výroba v DEZA i kdekoliv jinde podléhá striktním pravidlům. Tato pravidla DEZA splňuje a řídí se jimi,“ dodává.

DEHP patří ke skupině ftalátů, organických sloučenin, které se používají jako změkčovadla plastických hmot. Uplatňují se zejména při výrobě PVC – plastovým výrobkům propůjčují měkkost, průhlednost, odolnost i další vlastnosti. DEHP tak lze nalézt v podlahových krytinách, obalových materiálech, obuvi nebo zdravotnických potřebách. Objevuje se i v předmětech, se kterými si hrají nebo je používají děti.

Jde o vysoce toxickou látku. „K rizikům patří poruchy vývoje mužských pohlavních orgánů, snížená plodnost a vývojové vady novorozenců. DEHP rovněž patří mezi potenciálně karcinogenní látky,“ uvádí Jindřich Petrlík z české neziskové organizace Arnika, která se tématu dlouhodobě věnuje. DEHP má i další rizika – může vážně poškodit játra i ledviny.

Evropská unie ftalát DEHP zařadila na index nebezpečných látek ohrožujících lidské zdraví už před deseti lety jako jednu z prvních látek. Plánovala tehdy DEHP z evropského trhu zcela stáhnout. K tomu však dosud nedošlo. V roce 2013 EU výrobu látky podmínila mimořádným schválením k výrobě. O vydání autorizace rozhoduje několik evropských institucí v čele s Evropskou agenturou pro chemické látky. Oficiálně se autorizace má vztahovat jen na „nezbytně dlouhou dobu“.

Přestože DEZA zatím schválení nezískala, látku nikdy nepřestala vyrábět. Je ale nutné podotknout, že tím nijak neporušila evropské zákony. Pomohlo jí k tomu několik žalob, které směřovala na zmíněnou Evropskou agenturu pro chemické látky a během kterých se rozhodování o autorizaci výroby pozastavilo. Žalob chemička podala celkem šest.

Právě tento postup podle serveru Politico ekologové kritizují. Podle neziskové organizace ClientEarth má DEZA na svědomí druhou nejdelší prodlevu ve vyřizování autorizace v historii EU. Politico však zároveň podotýká, že je pravděpodobné, že chemička i přes kontroverze autorizaci k produkci DEHP získá – a to už letos v prosinci.

Reklama

Doporučované