Hlavní obsah

Čína chce platit za druhé dítě, ještě nedávno ho zakazovala

Čína plánuje platit lidem za porod druhého dítěte.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Ani zrušení politiky jednoho dítěte Číně nevyřeší potíže se stárnoucí populací. Rodičům chce za druhé dítě platit.

Článek

Odměna za porod druhého dítěte. Tak chce čínská Národní komise pro zdraví a rodinné plánování vyřešit složitou demografickou situaci. Přitom ještě v roce 2015 musely ženy druhé dítě nuceně potratit, rodiny platily pokuty nebo ztrácely svůj sociální status. Politiku jednoho dítěte zavedla čínská vláda v roce 1979.

V loňském roce se v Číně narodilo 45 procent dětí jako druhorozených. Jenže ani to na nestačí. Po roce, kdy stát povolil všem párům porodit legálně i druhé dítě, se ukázalo, že zvýšená porodnost demografické situaci nepomůže. Pokud by totiž porodnost zůstala na aktuální úrovni, z Číňanů by do roku 2030 byl nejstarší národ na světě.

Platit porodné nestačí

Čínská vláda tak chce odměňovat ty páry, které přivedou na svět druhého potomka. Profesor sociologie z univerzity v Pekingu Lu Jiehua upozorňuje, že platit porodné nestačí. „Finanční pobídky budou vyžadovat více úsilí i z dalších vládních agentur, aby pokryly náklady na výchovu dítěte, což je důležitější než porod,“ citoval profesora server BBC.

Změnit dlouholetý mechanismus plánování rodičovství bude pro čínskou vládu těžké. Lidé si netroufají pořídit více než jedno dítě jednak proto, že se obávají finančních potíží, a jednak i kvůli zvyklosti, kterou v nich stát zakořenil.

Reklama

Doporučované