Hlavní obsah

Co bude s Mrázkem? Gólmanův start v play-off i na MS halí nejistota

Foto: Profimedia.cz

Kdy se Petr Mrázek vrátí na led? (Zdroj: Profimedia)

Reklama

Brankář Caroliny Petr Mrázek přidělal vrásky jak trenérům Hurricanes, tak i managementu národního týmu. Ve 27. minutě druhého zápasu play-off s New Yorkem Islanders se zranil a musel přepustit své místo Curtisovi McElhinneymu.

Článek

Sedmadvacetiletý gólman si po zákroku proti střele Leo Komarova několik minut protahoval nohu, načež během následující reklamní pauzy dobruslil ke střídačce a pustil do branky týmovou dvojku. Evidentně to pro něj nebylo jednoduché, svou frustraci si vybil na mantinelu.

Alespoň částečně dobrá zpráva přišla z táboru Caroliny před zápasem číslo tři. Mrázkovo zranění v dolní části těla prý není tak vážné, jak naznačovaly první předpovědi. Jeho účast v úterním pokračování semifinále Východní konference je sice nepravděpodobná, o jeho dalším působení se má rozhodovat ze dne na den.

Kdyby se ale jeho zranění vleklo déle, přišel by tým Roda Brind’Amoura o obrovskou oporu. V základní části odchytal Mrázek 40 zápasů oproti McElhinneyho 33, vyhrál 23 zápasů a čtyři z nich s čistým kontem. V play-off potom svého o osm let staršího kolegu do brankoviště vůbec nepustil, tedy až do inkriminovaného okamžiku v zápase s Islanders. V něm se navíc nezanedbatelně zapsal do týmových rekordních tabulek.

Když za jeho zády propadla střela Matthewa Barzala, inkasoval Mrázek poprvé po 135 minutách a čtyřech sekundách. Déle to v klubové historii dokázal jenom Kevin Weekes, ten v roce 2002 vydržel 143 minut a 55 sekund. Mrázek už v posledním utkání série s Washingtonem úspěšně hájil branku během třetí třetiny a obou prodloužení a následně pochytal v prvním vzájemném zápase všechny střely Ostrovanů. Druhé místo v neprůstřelnosti Mrázkovi patří i v případě, že klubovou historii rozšíříme o éru Hartfordu Whalers, kteří hráli v NHL od roku 1979. Druhým čistým kontem v play-off v dresu Caroliny potom kromě Weekese napodobil i Cama Warda.

V aktuální sestavě Miloše Říhy pro mistrovství světa v Bratislavě a Košicích chybí gólman z NHL. V tomto ohledu má národní tým velmi úzký výběr. David Rittich odehrál v Calgary výbornou základní část, po vypadnutí z play-off se ale omluvil ze zdravotních důvodů. Pavel Francouz odehrál většinu sezóny na farmě Colorada a kvůli klubovým povinnostem nemůže být ani on uvolněn. Michal Neuvirth potom v letošní sezoně odchytal všehovšudy osm zápasů.

Pokud by se Mrázek uzdravil a byl českým koučům k dispozici, o týmové jedničce by zřejmě nebylo pochyb.

Reklama

Související témata:

Doporučované