Hlavní obsah

Čunkodomy znovu na scéně. V Mostě plánují postavit na sídlišti Chanov nové bydlení pro Romy

Chanov plánuje kontejnerové domy.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mostecká radnice plánuje postavit na sídlišti Chanov nové bydlení pro Romy. Jde o takzvané čunkodomy. Plán se ale nezamlouvá místním Romům ani Pirátské straně a Zeleným v Mostě. Ti naopak chtějí spustit nový projekt k začleňování a emancipaci Romů, na kterém se budou podílet samotní obyvatelé sídliště.

Článek

Zdevastovaný blok s číslem 3 na sídlišti Chanov má jít přiští rok k zemi. V současnosti tam ale žije 10 rodin. Vedení města plánuje i přes odpor některých zastupitelů kopii kontroverzního projektu, který kdysi „proslavil“ vsetínský politik Jiří Čunek.

Mosteckým Romům se ale takový nápad nelíbí. Tvrdí, že o tom s nimi nikdo nemluví. Po čtvrtečním jednání, kde se sešli opoziční zastupitelé a zástupci romské komunity, aby řešili další kroky, začali obyvatelé sídliště podepisovat petici, ve které se proti výstavbě „čunkokontejnerů“ staví.

Jedna z obyvatelek sídliště Chanov Božena W. Seznamu.cz řekla, že o takovém projektu nemá žádné informace. „Nic o tom nevím,“ uvedla s tím, že ani neslyšela o podobném bydlení ve Vsetíně.

Celková investice má město vyjít na 22 milionů korun. Na takovou investici ale nelze podle Zelených a Pirátů čerpat dotace, protože se jedná o výstavbu v sociálně vyloučené lokalitě. Naopak mostecký primátor po návštěvě Vsetína, kde Romové v modulových buňkách žijí už 12 let, má za to, že je takový systém efektivní.

„V Poschlé totiž téměř neexistují dluhy, budeme se zabývat jeho zavedením i v Chanově. (…) Byli jsme všichni mile překvapeni komfortem a čistotou takzvaného kontejnerového bydlení. Mluvili jsme i s několika obyvateli a ti si život v Poschlé chválili,“ napsal na stránkách Mostecké listy primátor Jan Paparega (ProMOST).

Podle mosteckého magistrátu se s výstavbou domů počítá už v příštím roce. Podle vyjádření úřadu má být nový typ bydlení levnější než rekonstrukce stávajícího zdemolovaného domu. „Letos se bude připravovat projektová dokumentace a základová deska, s realizací se počítá v příštím roce. Pokud jde o náklady, ty vyjdou právě z projektové dokumentace. Realizace modulového bydlení, které podle zkušeností ve Vsetíně lidem přináší komfortní bydlení, je levnější variantou než rekonstrukce stávajícího zdemolovaného panelového domu,“ sdělila Seznamu.cz mluvčí úřadu Alena Sedláčková.

Jenže podle Pirátů jde o časovanou bomu. Proto navrhují „humánnější řešení“, které by spočívalo v přestavbě bloků 6 a 10, kam by se mohly rodiny z bloku 3 přestěhovat. Podle zastupitele Adama Komendy (Piráti) by takové řešení navíc bylo výrazně levnější. Proti se postavil také předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

„Stavění kontejnerů na okrajích existujících ghett není řešením, ale časovanou bombou. Vyroste v nich nová generace Romů, kteří si už ani nedokážou představit, jak může vypadat bydlení ve standardních bytech. Tudy cesta k integraci skutečně nevede,“ sdělil pro Mostecké listy.

Zastupitel za Zelené v Mostě Jan Hrubeš pak pro Seznam.cz uvedl, že to bude příliš drahé a nepomůže to nijak integraci Romů.

K sepsané petici pro Seznam.cz Paparega v pátek sdělil, že je potřeba věci nazývat pravými jmény. „Pokud na magistrát dorazí petice, která jistě nevznikla z aktivity obyvatel Chanova, ale z aktivity PaZ, kteří se ani neobtěžovali přizvat vedení města na setkání, jež se v Chanově uskutečnilo dne 13. 6. 2019, bude s ní naloženo standardním způsobem po projednání v orgánech města. Osobně považuji tuto aktivitu za formu revolty a možnost na sebe upozornit.”

Reklama

Doporučované