Hlavní obsah

Další detaily žádosti na BIS: Zeman chce znát jména

Foto: Profimedia.cz

Co chce vědět prezident? A proč?

Reklama

Přinášíme další detaily, o jaké informace žádá prezident republiky Bezpečnostní informační službu.

Článek

Příběh napjatého vztahu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ředitelem kontrarozvědky Michalem Koudelkou má další pokračování.

Jak uvedl Radiožurnál, hlava státu chce po řediteli tajné služby BIS Michalu Koudelkovi informace o aktivitách ruských agentů v Česku.

Požadavek prezidenta vůči řediteli hlavní tajné služby, který okamžitě zpochybnila řada expertů, obsahuje podle Radiožurnálu například „informace o tom, kteří konkrétní ruští zpravodajští důstojníci působí v Česku, kteří Češi spolupracují s ruskými zpravodajci, jaké informace jim předávají a jak spolupráce vypadá“.

Seznam Zprávám se podařilo zjistit další detaily.

Podle informací redakce má prezidentův úkol dvě části.

Jednak - jak uvedl Radiožurnál - zadává hlava státu BIS úkol, že má vlastní činností zjistit agenty a Čechy, kteří pro Rusko v tuto chvíli pracují.

Ve druhé části ale zároveň žádá od kontrarozvědky detailní informace z posledních dvou let.

Prezident chce třeba vědět, jaké konkrétní „aktivity důstojníků zpravodajských služeb Ruské federace na území ČR proti zájmům naší země nebo našich spojenců zadokumentovala BIS vlastní operativní činností“.

Vedle toho Miloše Zemana zajímá také to, jak Rusko ovlivňuje politiku Česka. Například které politické subjekty jsou v České republice přímo nebo zprostředkovaně financovány zpravodajskými službami Ruské federace a jakým způsobem se to děje.

Nebo jakým způsobem a kdo z Ruska konkrétně vedl dezinformační kampaň v průběhu evropských voleb.

V případě všech dotazů chce prezident jména konkrétních lidí.

Právě tom je skrytý problém. Kdyby totiž jakákoli konkurenční zpravodajská služba podobné informace získala, mohla by být schopná z nich dovodit zdroje a tím fakticky zastavit operace českých zpravodajců, ale také jejich spojenců.

Na prezidentových dotazech je zajímavá ještě jedna okolnost. Týkají se výlučně Ruska. Na dotazy má sice formálně nárok, nikdy v minulosti se ale žádný prezident neptal na podobné detaily, navíc ze živých spisů.

Jak upozornil Radiožurnál, v blízkosti prezidenta je kancléř Vratislav Mynář, přes kterého chodí i utajená pošta, i když nedisponuje bezpečnostní prověrkou. U prezidenta pracuje také poradce Martin Nejedlý, který v Rusku dlouho žil, pracoval pro ruskou firmu Lukoil a minulý týden vyrazil na návštěvu Ruska, kterou mu zařizovala osobně vicepremiérka ruské vlády.

Reklama

Doporučované