Hlavní obsah

Desítky milionů roušek na skladech. Tak chce Česko řešit další pandemii

Foto: HZS hlavního města Prahy

Státní správa hmotných rezerv pro další vlny pandemie zajistí desítky milionů ochranných pomůcek. (Ilustrační fotografie)

Reklama

„Takový úkol jsme ještě neměli,“ říká šéf Státní správy hmotných rezerv o zajištění zásob pro případné další pandemické vlny.

Článek

Je to největší výzva v historii organizace. Správa státních hmotných rezerv dostala v pondělí od vlády klíčový úkol. Už se nemá opakovat fiasko z počátku března. Tehdy při startu koronavirové krize musela vláda uznat, že roušky ani respirátory nedokáže v řádech dní zajistit. A to ani pro nejdůležitější záchranné složky.

Případné nové vlně pandemie chce vzdorovat s dvouměsíčními zásobami. Na základě požadavků vládních resortů a krajů je obstará Správa státních hmotných rezerv. K dispozici bude mít 3,7 miliardy korun. „Bude to novinka. Takový úkol jsme ještě neměli. Čeká nás náročná práce z hlediska přípravy výběrových řízení i logistiky,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda státní společnosti Pavel Švagr.

Popište, jaká tedy bude vaše úloha?

Státní správa hmotných rezerv bude centrálním zadavatelem pro nákup osobních ochranných pomůcek a zdravotnických prostředků pro organizační složky státu. A to pro období mimo nouzový stav. Je to celkem logické. Pokud budeme nakupovat materiál do státních hmotných rezerv, je možné s tím spojit tento úkol.

Zakázka za 3,7 miliardy bude rozčleněná do menších výběrových řízení, třeba po jednotlivých položkách?

Na začátku nouzového stavu jsme měli ve skladech jen tři položky: ochranné brýle, respirátory FFP3 a ochranné obleky. Skladba, kterou schválila vláda, nyní čítá celkem třináct položek. Nově třeba roušky, ochranné štíty, vyšetřovací rukavice, až po suroviny na výrobu dezinfekce. Samozřejmě na každou položku bude výběrové řízení. Jsou to velká množství, takže rozsah práce pro rezervu bude poměrně masivní. Bližší detaily zatím neznám. Úkol jsme dostali před pár hodinami. Nám samozřejmě musí přijít specifikace od jednotlivých ministerstev. Pomůcky jsme sice v nouzovém stavu distribuovali, ale doposud nenakupovali.

Mluvil jste o novince pro hmotné rezervy. Jak to tedy ovlivní chod organizace?

Čeká nás poměrně velký počet zásadních výběrových řízení ve stejném čase. Jakmile se zakázka zprocesuje a uzavřou se kupní smlouvy, bude potřeba zajistit taky návoz materiálu. Bude to náročné. Za zásoby na jeden měsíc by se mělo utratit asi 1,8 miliardy korun.

Máte už časový harmonogram, kdy materiál zajistíte?

Vláda přijala usnesení a stanovila určité další kroky, jako je aktualizace krizových plánů, ale také jednotlivé specifikace a požadavky pomůcek, které nám musí jednotlivé resorty předložit. Čím dříve to udělají, tím dřív můžeme zahájit přípravu zakázky. Předpokládám, že v usnesení byl termín 8. června, jak vláda avizovala. Poté začneme zakázku reálně připravovat. Kabinet rozhodl, že zakázka bude vypsána maximálně transparentně, formou otevřeného řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

A ještě jedna věc. Oproti nouzovému stavu přibude také požadavek na certifikáty. Je zřejmé, že pohotovostní zásoby budou muset splňovat podmínky Evropského parlamentu. Musejí nést označení CE. Sami víte, že v nouzovém stavu řada těch výrobků certifikáty neměla. Bude tam požadavek na kvalitu, když už bude výrobek delší dobu skladován. Výrobci, kteří mají zájem dodávat, nemohou otálet. Pokud ještě nemají potřebné dokumenty, měli by proces certifikace zahájit.

To vše znamená i složitější administrativu…

Zákon specifikuje určité lhůty. Také musíme počítat s tím, že takto veliká zakázka potrvá jeden dva měsíce, pokud všechno běží v pořádku bez námitek a odvolání. Máme zájem to uskutečnit velmi rychle. Vypíšeme zakázku, firmy se přihlásí, komise vyhodnotí jejich nabídky a po uzavření kupní smlouvy může nastat plnění. Do té doby si připravíme sklady, abychom byli schopní ty desítky milionů kusu uskladnit.

Půlku zásob tvoří už vyrobené zdravotnické a ochranné pomůcky za 1,8 miliardy korun. Co ta druhá polovina?

Co se týká druhé části, musíme odstartovat jasnou analýzou českého průmyslu. Tedy jak je schopný zabezpečit výrobu zdravotnických pomůcek z tuzemských zdrojů. Předpokládáme, že v našich skladech nebo u výrobců budou uložené potřebné suroviny a materiál. V případě mimořádné situace budeme schopní uvolnit zásoby na první měsíc a zároveň otevřít sklad se surovinami a zahájit výrobu požadovaných pomůcek. Je to určitě velmi efektivní a hospodárný proces, který funguje v některých jiných státech.

V čem je to výhodnější?

Nemusíte řešit obměnu hotových výrobků. Surovina má samozřejmě delší dobu trvanlivosti. Dodavatelská firma potřebuje kromě surovin výrobní kapacitu.

Budete tedy vybraným dodavatelům platit nějaké rezervační poplatky, ať jsou připravení vyrábět v případě nouze?

Ano, je to efektivní systém. Samozřejmě, že vše musíme prověřit. Dává logiku, aby měl stát připravené suroviny a s výrobci měl domluvené výrobní kapacity. Možná bude třeba pro výrobce mít na skladě nějaké další součástky, nebo neprovozovat část linky a nechat ji prázdnou pro mimořádnou situaci. Pak se bude platit za uchování těchto výrobních schopností.

Počítáte tedy s českými výrobci, kteří si v předešlých měsících stěžovali na ignoraci vlády?

Je potřeba začít tím, aby firmy byly schopné rychle a efektivně výrobek dodat. Je samozřejmě otázka, jak přesně bude formulované usnesení vlády. (Rozhovor vznikl krátce po zasedání vlády - pozn. red.)

Takže už v případě dalších pandemií nebude třeba spoléhat na čínské dodávky?

Podívejte, Stačila dřívější zkušenost se skladováním nafty v Německu pro Českou republiku, ne? (Naftu za stovky milionů korun skladovala společnost Viktoriagruppe. Česko ji v roce 2016 začalo vozit do republiky - pozn. red.). To je, myslím, jasná odpověď.

Zakázky za miliardy počítají s miliony kusů pomůcek do zásob. Máte dostatečně velké sklady?

Jen tak pro zajímavost, od začátku nouzového stavu jsme do dnešního dne pro Ministerstvo zdravotnictví vyskladnili okolo 50 milionů kusů různých zdravotnických ochranných pomůcek. Samozřejmě jsme to protočili na skladu v Sedlčanech. Ale tam neustále zboží přicházelo a odcházelo. Číslo jednoměsíční zásoby, s nímž vláda počítá, je ještě vyšší. Tím pádem musíme vyčlenit potřebné logistické kapacity. Musíme si udělat přesnou analýzu, kolik zásob může být uskladněných. Díky nedávné dvouměsíční zkušenosti pro nás bude jednodušší se na ten úkol připravit.

Reklama

Doporučované