Hlavní obsah

Dezinfoservis: Uprchlíků z neoficiálního tábora se omezení volného pohybu netýkalo

Foto: manipulatori.cz

Dezinformační servis COVID19CZ.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Uprchlíci před obchodem na ostrově Lesbos nestáli navzdory zákazu

O co jde? Na facebookovém profilu rádia ​Svobodný vysílač bylo sdíleno video, které – dle popisku – zachycuje uprchlíky v táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos, jak se shromažďují v davu před obchodem s potravinami bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. V příspěvku se dále píše: ​„​Je zřejmé, že opatření proti šíření koronaviru v Morii pro jistá etnika neplatí.​“ Video však podle všeho dokumentuje uprchlíky z neoficiálního uprchlického tábora Olive Grove, kde je možnost volného pohybu. Tábory kromě špatných hygienických podmínek trpí i nedostatkem ochranných pomůcek. Příspěvek na základě dalších doplňujících informací hodnotíme jako dezinformaci.

Fact-checking: Na základě orientačních bodů ve videu můžeme potvrdit, že bylo pořízeno na ostrově Lesbos poblíž tábora Moria. Oblečení lidí v záběru rovněž odpovídá počasí v údajném čase pořízení videa, tedy 14. dubna. Začátkem dubna ovšem ​řecká vláda uzavřela dva tábory v pevninském Řecku s potvrzenou nákazou koronaviru a ostatní tábory, včetně tábora Moria, mají už tři týdny zákaz vycházení. Není proto možné, aby uprchlíci žijící v táboře Moria šli 14. dubna nakoupit.

Podle našich zjištění video pochází z tábora ​Olive Grove​, který se nachází v těsné blízkosti tábora Moria. Jelikož se jedná o neoficiální uprchlický tábor, je v táboře možný volný pohyb. Dále vyvracíme, že by v období Velikonoc, kdy mají velké obchody zavřeno, mohl být před obchodem s potravinami takový nápor.

Co se týká absence ochranných pomůcek, těch je v táborech skutečně nedostatek. Situace už se řeší a ​lidé v táborech si mimo to také začínají sami ​šít roušky.

Přestože kapacita v táboře Moria je 3 000 osob, žije tam až 20 000 lidí. Olive Grove má několik tisíc obyvatel, a udržování společenských rozestupů je tak velmi obtížně proveditelné.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Zprávu o tureckém vyslání nakažených uprchlíků do Řecka vyvrátila řecká média

O co jde? Rádio Svobodný vysílač na své facebookové stránce 11. dubna uvedlo, že Turecko hodlá vyslat do Řecka uprchlíky nakažené novým typem koronaviru. Příspěvek je doplněn videem v řečtině se záběry uprchlíků bez dalšího kontextu. Zprávu již vyvrátila řecká média.

Fact-checking: Zprávě se již věnovala ​řecká média​. Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis připustil, že dochází ke shromažďování migrantů podél tureckého pobřeží naproti řeckým ostrovům. Neexistují ovšem žádné důkazy ani náznaky toho, že by byli novým koronavirem infikováni. Ministr dále uvedl, že řecké úřady učiní vše pro to, aby zabránily nelegálnímu vstupu do země a ochránily státní hranice. Všichni migranti přijíždějící do země budou také umístěni do povinné dvoutýdenní karantény.

Svobodný vysílač je ​považován za nedůvěryhodné médium​ (více o tom můžete zjistit zde), které zveřejňuje dezinformace.

Přestože autor příspěvku uvádí, že informace jsou ověřené, zdroje neuvádí. Příspěvek jsme z výše popsaných důvodů označili za dezinformační.

Foto: Profimedia.cz

Cyanóza.

Modrání rtů není příznakem covid-19, ale spíše rozvinutého zápalu plic

O co jde? O modrání rtů jakožto novém příznaku koronaviru informoval server tiscali.cz. V krátkém článku s typickým clickbaitovým titulkem a se zavádějící informací, že vědci objevili nový příznak covid-19, se dále uvádí, že ačkoli se samotné modrání rtů může na první pohled jevit jako zcela banální záležitost, může být takový příznak známkou pneumonie. Celý článek je rozdělený do pěti krátkých částí a pojednává o zmanipulované a zcela banální informaci vzbuzující strach. Zejména proto, že modrání rtů je i zcela běžnou a přirozenou reakcí na chlad. Text mimo jiné také nabádá k nedodržování doporučených postupů při podezření na nákazu koronavirem.

Fact-checking: Za pravděpodobný zdroj textu označujeme článek na britském bulvárním deníku ​Daily Express​, ten se však zevrubně věnuje situaci ohledně covid-19 ve Velké Británii a na rozdíl od české značně zkrácené verze uvádí i konkrétní rady, jak se v současné době chovat, aby člověk minimalizoval riziko nákazy.

Rozvinutý zápal plic jako takový cyanózu (modrání kůže na trupu, končetinách a sliznici úst a jazyka) skutečně způsobit může. To by ovšem znamenalo, že pacient je ve velmi vážném stavu, jeho tělo má nedostatek kyslíku a on potřebuje neodkladnou zdravotní péči. Samotné onemocnění covid-19 se však nejprve projevuje jinými symptomy v podobě vysoké teploty, kašle a problémů s dýcháním.

Ani symptomy cyanózy nejsou v článku popsány správně. Pokud lidé trpí takovou hypoxií, že dojde k modrání rtů, nedostatečné okysličení probíhá i v dalších částech lidského těla, například v konečcích prstů. Navíc tento stav může mít celou řadu příčin, které nijak nesouvisí s covid-19.

Reklama

Doporučované