Hlavní obsah

Do České republiky se vracejí zahraniční filmaři, ty americké zve i ministr

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Článek

Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková dnes ČTK řekla, že vedle filmařů, kteří již v ČR natáčeli a museli práce přerušit kvůli koronaviru, přijíždějí i štáby, které dříve měly zájem o jiné země. Fond spolu s Českou filmovou komisí a Ministerstvem kultury oslovil v minulých dnech i americká studia v reakci na rozhodnutí Evropské unie nepovolovat dále vstup do EU lidem z USA a některých jiných států. „Ubezpečili jsme je, že opatření se stále vztahuje na turistiku, nikoli na ekonomickou činnost,“ uvedla Bezděk Fraňková.

EU uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se v unijních zemích začala rychle šířit koronavirová nákaza. V té době také začaly kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy. Zatímco tyto kontroly již členské země většinou v červnu zrušily, nyní řeší, jak naložit s doporučením od Evropské komise, aby od tohoto týdne začaly postupně povolovat vstup i lidem z mimounijních zemí. Podle Bruselu by země měly být rozděleny do skupin a jejich obyvatelé vpouštěni do EU ve fázích odstupňovaných například po dvou týdnech.

Ředitelka fondu kinematografie uvedla, že v plném proudu již je natáčení reklam, které je rychlejší a pružnější. Aktuálně v Česku pracují filmaři z Dánska, Německa či Nizozemska, zatím se především provádějí přípravy na samotné natáčení. Pomoci přilákat také filmaře z USA mají dokumenty, které pro filmaře vybavuje fond a Ministerstvo kultury a které jim zaručují bezpečný příjezd do ČR. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) pro filmaře podepsal potvrzení, že jejich ekonomické aktivity v zemi jsou v zájmu českého státu, uvedla Bezděk Fraňková.

Fond kinematografie se v době, kdy počínající koronavirová pandemie natáčení zahraničních štábů v ČR zastavila, připravoval na dobu po ní. „Jako první jsme měli manuál pro natáčení obsahující podmínky jako testy, nošení roušek či štítů,“ uvedla ředitelka. Zahraniční štáby také v Praze podobně jako v Budapešti či Bukurešti hledají bezpečnější místo na práci z hlediska pandemie, než jsou USA či některé jiné evropské státy. Česko je považováno mezinárodně za zemi, která se s pandemií dokázala dobře vyrovnat.

Díky filmovým pobídkám se v tuzemsku loni natočilo téměř 80 filmů a seriálů. Velkou část tvořily seriály převážně natáčené pro online platformy jako Netflix nebo Amazon. Filmové pobídky přinesly loni do Česka téměř devět miliard korun, dosud nejvíce. Letošní bilanci zatím ředitelka nechtěla odhadovat.

Reklama

Doporučované