Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Co se děje okolo ČT? A proč se to děje pořád dokola?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Potřebujeme veřejnoprávní televizi? A pokud ano, jakou ji chceme mít? Proč politici tak často krouží kolem televizní rady? Chtějí vykonávat kontrolu, nebo si z veřejnoprávní televize udělat hlásnou troubu názorů své strany?

Když počátkem 90. let vznikl u nás model veřejnoprávního vysílání, žili jsme v úplně jiném mediálním světě. Česká televize se měnila ze státního ve veřejnoprávní médium a měla v podstatě dva úkoly: stát se nezávislou na politicích a obstát vedle nastupující soukromé konkurence. Jak se to podařilo? V čem se ukázala nenahraditelná, a co by dělat nemusela?

Vrátíme se k televizní krizi na přelomu let 2000/2001, k době, kdy porevoluční konsensus 90. let byl dávno pryč a napětí ve společnosti se dalo krájet. Vypjatá doba opoziční smlouvy vzbudila v mnoha lidech pocit, že porcování státu se bude týkat i nezávislosti televizního zpravodajství. Podařilo se tomu zabránit, ale za jakou cenu?

Po televizní stávce a demonstracích byl pak narychlo přijatý zákon, který dal nominaci členů Rady České televize do rukou nezávislých společenských organizací, ze kterých se postupně stal fíkový list pro politické nominanty.

A co se děje okolo České televize dnes? Jsou dnešní tlaky na veřejnoprávní média jen reprízou dvacet let starého představení, nebo se díváme na novou inscenaci? Proč se vedou stále víc spory o kompetentnosti členů mediálních rad, kteří ačkoli jsou nominováni různými bohulibými spolky, ve finále se začnou chovat jako političtí predátoři?

Zamyslíme se nad tím, v čem se změnila situace veřejnoprávní televize v digitální éře, jakou veřejnoprávní televizi do budoucna budeme chtít a jaké peníze budeme ochotni na ni dát. O tom, jak má vypadat objektivita a jak se dělají čárky za vyváženost, promluví doyen českých komentátorů Petr Nováček.

S nadhledem, věcně, zasvěceně a s dávkou nezbytné sebeironie budou o tom všem mluvit Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo ve dalším díle podcastu Paměti národa. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované