Hlavní obsah

Český velvyslanec v Číně Tomšík skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Ekonom a český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík.

Reklama

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík z postu v září odejde. Mandát mu končí a Ministerstvo zahraničních věcí s ním už spolupracovat nebude.

Článek

Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření Ministerstva zahraničních věcí. Tomšík byl velvyslancem v Číně od května 2019. Není kariérním diplomatem, před vstupem do diplomacie působil 12 let v České národní bance, po většinu času jako viceguvernér.

S nekariérními diplomaty ministerstvo uzavírá obvykle smlouvu na dobu určitou. Tomšíkův kontrakt měl ale podle serveru vypršet až na konci prosince. „Důvodem dohody o rozvázání pracovního poměru je uplynutí standardní doby vyslání k výkonu služby v zahraničí,“ sdělila Aktuálně.cz mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová. „Pracovní poměr pana velvyslance Tomšíka bude ukončen dohodou 30. září,“ doplnila.

Server Lidovky.cz letos v květnu napsal, že Tomšíka údajně nahradí nynější velvyslanec v Japonsku Martin Tomčo. Serveru to ale tehdy nikdo oficiálně nepotvrdil. „Další podrobnosti ohledně velvyslaneckého postu nebudeme sdělovat s ohledem na to, že jde o informace v utajovaném režimu,“ sdělila nyní Aktuálně.cz mluvčí diplomacie.

Tomšík na sebe upozornil loni, když se zúčastnil zahájení zimních olympijských her v Pekingu navzdory tomu, že kvůli potlačování lidských práv čínským režimem na hry nepřijel žádný představitel české vlády ani Parlamentu. Krátce před startem her dal Tomšík rozhovor čínskému listu Beijing Daily, v němž konání her v Číně jménem tehdejšího prezidenta Miloše Zemana podpořil. Nepravdivě v rozhovoru uvedl, že olympiádu v Číně v Česku podporují „všichni“, za což jej kritizoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Panu velvyslanci jsem sdělil, že takovéto rozhovory je potřeba konzultovat s centrálou. Jeho mediální výstup byl následně náležitě využit čínskými médii, která samozřejmě slouží ve prospěch čínské státní propagandy,“ řekl tehdy Lipavský serveru Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované