Hlavní obsah

Fiala chce na post poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomáš Pojar

Reklama

Bezpečnostní rada státu doporučila vytvořit post poradce pro národní bezpečnost. Měl by koordinovat komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky a pracovat na užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne na funkci poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který je nyní poradcem premiéra pro zahraniční a bezpečnostní otázky. Premiér to dnes řekl v rozhovoru na televizní stanici CNN Prima News. Vláda na příštím jednání projedná vznik postu poradce pro národní bezpečnost. Vytvoření funkce podle Fialy na dnešním jednání doporučila Bezpečnostní rada státu.

„Já vidím za sebe a budu ho navrhovat, jako skutečně kompetentního a mimořádně připraveného kandidáta pro tuto funkci, Tomáše Pojara,“ uvedl premiér. „Ale samozřejmě to projednám se svými partnery a bude to schvalovat vláda,“ dodal.

Vznik funkce poradce pro národní bezpečnost při Úřadu vlády do konce letošního roku je uveden v programovém prohlášení kabinetu. Při svém vzniku vládní koalice Spolu a Pirátů a STAN plánovala, že tento poradce bude koordinátorem ohledně hybridních hrozeb a dezinformací. „Na Úřadu vlády tak vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám,“ píše se v programovém prohlášení.

„Bezpečnostní rada státu dnes jednomyslně doporučila zřízení té funkce tak, jak jsme to navrhli,“ řekl dnes Fiala. „Na příštím jednání vlády bude vláda schvalovat vytvoření této funkce,“ doplnil.

Osmačtyřicetiletý Pojar je od roku 2014 prorektorem soukromé vysoké školy CEVRO Institut, která je zaměřena mimo jiné právě i na bezpečnostní otázky. V letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem organizace Člověk v tísni. Následně pracoval jako poradce a náměstek pro bilaterální vztahy a později pro EU a bezpečnost na Ministerstvu zahraničí. V letech 2010 až 2014 byl velvyslancem v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Doporučované