Hlavní obsah

„Podivné, nešťastné,“ kaje se Rakušan za schůzku s policejním šéfem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Podle ministra vnitra Víta Rakušana zpětně nebylo vhodné, že se ještě před svým jmenováním sešel se šéfem policie Janem Švejdarem.

Reklama

Nový ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že ho překvapilo twitterové oznámení policejního prezidenta Jana Švejdara o rezignaci. Odmítl, že na šéfa policie na předchozí schůzce tlačil, přiznal ovšem, že setkání hodnotí jako nešťastné.

Článek

Setkání mezi čtyřma očima s policejním ředitelem Janem Švejdarem zpětně považuje za nešťastné, přiznal nový ministr vnitra Vít Rakušan. Jejich neformální schůzka ze 7. prosince přispěla k avizovanému konci šéfa policie.

Rakušan uvedl, že ho mrzí, že bylo jednání prezentované jako nátlak na ředitele policie. „Schůzka zpětně působí podivně. Mrzí mě, že se tak vytvořil dojem, že jsem pana Švejdara tlačil ke zdi,“ uvedl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Přiznal, že Švejdarovi při jednání mezi čtyřma očima vyčetl příspěvek na twitteru týkající se povinného očkování policistů. Jejich šéf v něm varoval, že tato nově plánovaná povinnost může vést k odchodu deseti tisíc policistů. Rakušan také zmínil nedokončenou policejní reformu.

Švejdar i v reakci na jejich setkání ve čtvrtek na twitteru oznámil, že na začátku příštího roku odejde do civilu. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat,“ napsal mimo jiné. Ve funkci upravené služebním zákonem skončí v závěru března.

Rakušan prý Švejdarovo prohlášení na sociálních sítích nečekal. Podle něj si policejní prezident výtky špatně vyložil. „Pro mě to bylo překvapení. Netušil jsem, že jakoukoli informaci o odchodu bude komentovat na twitteru. Pro mě to bylo nešťastné,“ doplnil. Byli prý domluvení, že si o Švejdarově budoucnosti v čele policie znovu promluví na začátku příštího roku.

Ministr vnitra také přiznal, že se na neformálních schůzkách potkal s dalšími důležitými šéfy úřadů, které jsou ministerstvu podřízené. Viděl se s řediteli České pošty, hasičů i hlavou Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Markem Šimandlem. Se všemi se znovu sejde už jako nový ministr.

„Myslel jsem si, že ta schůzka probíhá na formátu jako se všemi, se kterými jsem se sešel, jako informativní schůzka, kde se budeme bavit o tom, co od vzájemné spolupráce očekáváme,“ vrátil se Rakušan k jednání se Švejdarem.

Jmenování šéfa BIS je vládní priorita

Nový ministr také hovořil o dalších prioritách. Nejpozději na začátku roku 2023 má vzniknout nová pozice národního bezpečnostního poradce, který má řešit hybridní útoky nebo se zaměřit na boj s dezinformacemi. „Bude to vyžadovat legislativní proces, přesné vydefinování pozice. Ona nebude jednoduchá. Koordinace tajných služeb, boj proti hybridním hrozbám a dezinformacím v rámci více resortů,“ sdělil Rakušan.

Byl by rád, kdyby nová role vznikla už příští rok v červenci. Není však jisté, zda se to stihne, a start roku 2023 se jeví reálněji.

O nově uvažované pozici na Úřadu vlády už Seznam Zprávy informovaly. Bezpečnostním poradcem se má stát bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Ten už nyní přebírá roli premiérova poradce pro zahraniční a bezpečnostní otázky. Podle Rakušana však o konkrétním jménu pro nově vytvořený post ještě nebylo rozhodnuto.

Rakušan za vládní prioritu označil také řádné jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby. V polovině srpna skončil mandát dosavadnímu řediteli Michalu Koudelkovi. Toho dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Ač Koudelku chválil expremiér Andrej Babiš, oficiální prodloužení jeho mandátu neprosadil a jen jej pověřil dočasným vedením.

Rakušan neví, zda se jmenování stihne do konce roku. „Agenda je poměrně široká, na druhou stranu si myslím, že by to mělo být co nejdříve,“ naznačil Rakušan.

Nový ministr také oznámil, že zanikne Rada vlády pro zdravotní rizika. Vznikla loni v červenci, zasedal v ní premiér, ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

Podle zástupců nového kabinetu tento orgán jen komplikoval vytváření protiepidemických opatření a celkový boj s covidem. „Bylo to konkurenční centrum rozhodování a moci v rámci krizového řízení,“ řekl Rakušan.

Jak zopakoval, v krizových situacích podle zákona rozhoduje Ústřední krizový štáb. Ten bude zasedat v pondělí a následovat po společné schůzce ministrů, kteří musejí řešit protikoronavirová opatření.

Reklama

Doporučované