Hlavní obsah

Polčák si obnovil členství ve STAN. Jeho kontakty se neřešily

Foto: Seznam Zprávy

Stanislav Polčák míří na inauguraci Petra Pavla.

Reklama

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN.

Článek

Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Podle mluvčí hnutí STAN Sáry Beránkové bylo Polčákovo členství obnoveno automaticky, což se děje v případech, kdy dotyčný požádá o přerušení členství sám. „Výbor mu vyhověl, ale nijak nezkoumal důvody jeho žádosti,“ uvedla Beránková.

Polčák na twitteru rozhodnutí výboru interpretuje jinak.

„Jsem rád, že Rozhodcovský a smírčí výbor STAN mé žádosti o obnovu členství na počátku března jednomyslně vyhověl, protože jsem neporušil jakkoli stanovy hnutí,“ píše Polčák.

„V minulých měsících jsem se soustředil na podání výpovědi a jasné doložení, že s celou kauzou kolem Prahy a dopravního podniku nemám nic společného. To se jasně ukázalo. Nejsem dle policie ani podezřelý, natož obviněný. Mé spojení s kauzou jsem považoval za mediální konstrukt,“ uvedl Polčák.

Na twitteru se Polčák vrátil i ke kritice za to, že žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání zákonného odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

„Advokátní komora tehdy jasně řekla, že jsem neporušil žádná pravidla. Evropský parlament konstatoval, že jsem se nedopustil střetu zájmů nebo čehokoliv protiprávního,“ konstatoval.

Europoslanec uvedl, že se chce soustředit na práci na domácím politickém poli i v EU. „Chci pomáhat s modernizací českých obcí. Marně například pořád čekají na jasná pravidla pro komunitní energetiku. Spoustu práce mám i ve výboru pro životní prostředí v Evropském parlamentu,“ uvedl.

V kauze kolem dopravního podniku policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Reklama

Doporučované