Hlavní obsah

Prezident Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident České republiky Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Každý člověk, který je toho schopen a má k tomu předpoklady, by tak podle hlavy státu získal základní dovednosti. Odvody by podle prezidenta Pavla nebyly předstupněm obnovení základní vojenské služby.

Článek

Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody podle prezidenta, který byl náčelníkem armádního generálního štábu, nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Pavel to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct, který dnes odvysílala televize Nova.

„Obrana státu není jen záležitostí profesionální armády. Účast na ní může být různá, ve formě civilní služby i základního výcviku, aby každý člověk, který je toho schopen a má k tomu předpoklady, získal základní dovednosti,“ řekl Pavel. Reagoval tak na potřebu posílení počtu příslušníků aktivních armádních záloh, který by podle prezidenta měl být vyšší než 30 tisíc příslušníků profesionální armády. „Je to na věcnou diskuzi, jakými způsoby lze připravit více lidí k možné účasti na obraně státu,“ uvedl prezident.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška musí mít stát informace o tom, kolik lidí je v případě vojenského konfliktu připraveno zemi bránit. Řekl to v nedělní Partii.

Návrat nějaké formy vojenské služby považuje za potřebné i poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Podle Jaroslava Bžocha z opozičního hnutí ANO ale Česko nemá na zavedení povinné vojenské služby zázemí. Místopředseda SOCDEM a bývalý předseda sněmovny či ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zkritizoval to, že v dřívější armádní koncepci nebyla o vojenské službě žádná zmínka.

56 zamítnutých žádostí

Petr Pavel v televizní debatě mluvil i o Češích, kteří již v tuto chvíli bojují na Ukrajině. Právě prezidentu republiky přísluší dle ústavního práva povolit službu v cizích ozbrojených složkách. Hlava státu uvedla, že povolení sloužit v ukrajinské armádě od ní získalo 20 českých občanů. Dalších 56 žádostí bylo zamítnuto na základě doporučení ministerstev obrany a vnitra.

Důvodem zamítnutí žádostí o povolení sloužit v ukrajinských ozbrojených silách bylo podle hlavy státu to, že žadatelé nesplnili podmínky pro vyhovění. Například to, že proti nim není vedeno trestní řízení. Odmítnuti byli rovněž příslušníci aktivních záloh armády.

České republice by ale podle prezidenta neměl přímý střet s Ruskou federací hrozit. Rusko je podle něj nyní natolik oslabeno válkou proti Ukrajině, že by nyní jakýkoli konflikt se zeměmi NATO neriskovalo.

Reklama

Doporučované