Hlavní obsah

„Bojím se, jestli si i já nepůjdu sednout,“ říká žena, která naletěla Fantomovi

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Petr Stoja se chlubí, že od lidí vybral tři miliony korun. Kde všechny peníze skončily, není jasné.

Reklama

Od lidí vybral tři miliony korun na pomoc válkou zmítané zemi, ale kde všechny peníze skončily, není jasné. Český dobrovolník přezdívaný Fantom je nyní zadržený na Ukrajině, Česko požádalo o jeho vydání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nejdřív jsem si myslela, že to je blbý fór. Pak jsem se dozvěděla, že ho zadržel Interpol a že už po něm léta pátrali. To nikdo z nás netušil. A já si uvědomila, že jsem vlastně neznala ani jeho příjmení,“ říká jednatřicetiletá Petra Nálepková, která s hledaným Petrem Stojou alias Petrem Čechem nebo Fantomem Petrem úzce spolupracovala a důvěřovala mu.

Dokonce natolik, že mu na své jméno otevřela transparentní účet, dala mu k němu přístup a vedla několik jeho veřejných sbírek. „Teď se bojím, jestli si i já nepůjdu sednout,“ dodává invalidní důchodkyně Petra Nálepková.

Dluhy a exekuce

Petra Stoju dopadli ukrajinští policisté letos v polovině října poblíž městečka Volovec nedaleko Mukačeva na západě Ukrajiny. Zadržení ale s aktuálními podezřeními kolem veřejných sbírek nesouvisí.

Česká policie po něm vyhlásila pátrání už v lednu 2019 poté, co nenastoupil do vězení. 

„Můžeme uvést pouze to, že osoba je v pátrání z více důvodů a jedním z nich je nenastoupení do výkonu trestu odnětí svobody. Bližší informace však poskytovat nelze,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Mezitím se ale po vypuknutí války na Ukrajině stal jakousi „dobrovolnickou celebritou“. Psali se o něm články, byl aktivní na sociálních sítích, měl precizní webové stránky a různými způsoby vybíral peníze na pomoc Ukrajině.

To, že má v Česku 46 exekucí, dluhy ve výši 2,6 milionu korun a že je na něj vypsaný mezinárodní zatykač, veřejnosti nesděloval.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Policie pátrala po Petru Stojovi od ledna 2019.

Ministerstvo spravedlnosti požádalo ukrajinskou stranu o jeho vydání do Česka. „V tuto chvíli není možné přesně odhadnout, jak dlouho bude řízení trvat. V některých případech je délka cca šest měsíců, ale může být i delší,“ sdělil mluvčí rezortu Vladimír Řepka.

Říkal, že je to legální

Petra Nálepková se seznámila s českým dobrovolníkem Petrem, když sama sháněla a vozila humanitární pomoc na Ukrajinu. „Jezdila jsem za ním do ostřelovaných měst, viděla jsem jeho sklady, novináři o něm psali, působil schopně, měla jsem k němu důvěru,“ popisuje jejich vztah.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Petra Nálepková vozila humanitární pomoc na Ukrajinu.

Když ji tedy letos v červnu požádal o pomoc, vyhověla mu.

„Otevřela jsem mu na své jméno transparentní účet a pak ještě jeho osobní. Přístup měl k oběma. Nezkoumala jsem, jestli to je špatně. Říkal, že je to legální, že se nemusím ničeho bát,“ vysvětluje Petra Nálepková.

Díky mediální pozornosti patřil čtyřiačtyřicetiletý Stoja k výrazným dobrovolníkům působícím na Ukrajině. V Čechách o něm psala nejvíce novinářka Lenka Klicperová.

„Jeho tvář nikdo veřejně neviděl, přesto se mu podařilo vybrat na pomoc Ukrajině přes tři miliony korun. Za peníze nakupuje pomoc pro civilisty i vojáky. Těm druhým ji přiváží přímo na frontové linie. Tajemný Čech Petr o sobě nic nechce prozradit a chce zůstat v anonymitě. Důležitá podle něj není jeho identita, ale to, co dělá,“ uveřejnila například v prosinci minulého roku v reportáži pro server Novinky.cz. Následovaly další texty a reportáže pro Českou televizi. Dotazy Seznam Zpráv na „tajemného Petra“, jak o něm psala, nechala ale novinářka bez komentáře.

Na 300 tisíc nemám doklady

Dle výpisu z transparentního účtu lidé poslali od června do konce října Petru Stojovi na účet přes 800 tisíc korun.

„Co jsem tak počítala, tak nemám doklady na částku něco přes přes 300 tisíc. Doložil mi fakturu na nákup generátoru a kabelů ze sbírky ‚Na generátor pro Kamjanku‘ na Doniu a asi 40 účtenek na benzín a nějaké pokuty. Zbytek nevím,“ krčí rameny Petra Nálepková. Chybějí jí účtenky za opravu aut za 90 tisíc a neví, jak naložil s penězi, které vybíral z ukrajinských bankomatů.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Kvůli důvěřivosti hrozí Petře Nálepkové vyšetřování.

„Jsou tam nějaké platby za jídlo a hotely. Já bych si třeba nedovolila z ‚transparenťáku‘ zaplatit drahé hotely v Kyjevě. Podle mě z toho člověk nemá žít, když to má jít na pomoc lidem. Tak si měl najít práci a na sebe vydělávat,“ míní Petra Nálepková, na níž je transparentní účet vedený.

Petr jí prý sliboval, že veškeré doklady ofotí a pošle, k tomu ale do jeho zatčení v polovině října nedošlo. Petra Nálepková sama zašla minulý týden na policii podat o celé věci vysvětlení. A bojí se, co bude dál.

Podle vedoucího právníka Transparency International Jana Dupáka jsou její obavy oprávněné.

„Tato veřejná sbírka je provozována v rozporu se zákonem o veřejných sbírkách. Na veřejně prospěšné účely totiž mohou peníze vybírat pouze právnické osoby na základě povolení krajského úřadu,“ vysvětluje problematiku jejího transparentního účtu.

„Vzhledem k tomu, že jedna osoba provozuje transparentní účet a druhá na něj odkazuje na svém webu, bude záležet na konkrétních okolnostech případu, kdo by mohl být a v jakém rozsahu za takovéto jednání trestně odpovědný. V případě nesrovnalostí se může dokonce jednat o spáchání trestného činu podvodu,“ dodává Jan Dupák.

Založil účet a půjčil kartu

Sám Petr Stoja hovoří na svých webových stránkách o tom, že vybral přes tři miliony korun. Jak s nimi naložil, není však jasné. Do června, než mu Petra Nálepková založila transparentní účet, nabádal své fanoušky na sociálních sítích, aby posílali peníze na soukromý účet vedený u Equa Bank. Seznam Zprávy zjistily, že patřil třiadvacetiletému Dominiku Kulíškovi z Prahy.

„Přístup k účtu měl myslím jeden můj známý Petr Stoja,“ loví z paměti mladík, který je momentálně v insolvenci s dluhem kolem 1,3 milionu korun.

Okolnosti vzniku onoho účtu má prý v mlze. „Seznámil nás můj nevlastní brácha. Říkal, že bychom mohli podnikat, dovážet z Ukrajiny bonbóny. Proto jsem založil ten účet a Petrovi jsem půjčil kartu. Podnikání ale neklaplo a já se o ten účet už nestaral,“ vzpomíná mladík ztěžka.

S Petrem Stojou komunikoval prý jen jednou, a to přes telefon.

Kdy účet založil, jaké na něm byly pohyby, zdali a případně kdy ho zrušil, už neví. Na účet se prý nedíval. „Pamatuju si, že nevlastní brácha říkal, že Petr kartu používá na tankování benzínu. Že to tam je výhodnější. Kolik tam prošlo peněz a za co je utratil, nevím,“ uvádí.

Že by na účet chodily peníze od lidí na pomoc Ukrajině, slyší Dominik Kulíšek prý poprvé.

Otec: Splácím jeho dluhy

Seznam Zprávy se pokoušely s Petrem Stojou spojit. Jeho ukrajinský advokát redakci slíbil, že se ho zeptá, zdali má zájem o rozhovor, už se ale neozval. Nereagoval ani na zaslané dotazy.

Redakce oslovila otce Petra Stoji, který prozradil, že syn byl v Čechách odsouzený za opakovanou jízdu bez řidičáku. Jestli toho bylo víc, neví. Se synovou finanční situací byl naopak obeznámen velmi dobře.

„I já mám kvůli němu dluhy. Nějakých 800 tisíc,“ uvedl Bedřich Stoja. „Protože jsem takový dobrák, on je jedináček, tak si bral různé půjčky na mě, že to bude splácet. Ale nesplácel, tak jsem v insolvenci, za tři roky budu mít klid,“ uvedl po telefonu.

„Vztahy máme ale docela dobré. Splácím za něj. Co mi zbývá, osud je osud,“ dodává smířeně a těší se, že syna uvidí alespoň ve vězení, až půjde do výkonu trestu.

Peníze na generátor

Nedoložené účty zůstaly i po veřejné sbírce na crowdfundingové platformě Donio, kterou zmínila Petra Nálepková. Dárce požádali o 260 tisíc korun na generátor pro vybombardovanou vesnici Kamjanka ležící šest kilometrů od Izjumu v Charkovské oblasti. Podařilo se jim vybrat 282 tisíc a ty doputovaly na Petřin, respektive Stojův, transparentní účet.

Sbírku spoluorganizoval sedmačtyřicetiletý „ajťák“ Aleš Pavel.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Chybí mi účtenky na 60 tisíc korun,“ říká Aleš Pavel.

„S Petrem byla dohoda taková, že okamžitě pošle doklady. Generátor stál 214 tisíc, kabely k němu 10 tisíc a za zbytek se koupí olej a nafta do generátoru,“ popisuje Aleš Pavel. Faktury na nákup generátoru a kabelů má. Zbytek nikoliv.

„Peníze vybral, ale nic nedoložil. Aktuálně vím, že chybí účtenky za naftu a olej v hodnotě 60 tisíc korun. Petr se dušoval, že na Ukrajině funguje nějaké pravidlo, že 20 procent částky si může nechávat, nebo co. Nevím,“ říká Aleš Pavel a doufá, že se hotovost nebo účtenky ještě někde najdou. V opačném případě budou muset chybějící peníze sehnat jinde.

Reklama

Doporučované