Hlavní obsah

Fotograf stál 75 tisíc měsíčně. Plat odpovídal tabulkám, říká Schillerová

Foto: Instragram A. Schillerové

Schillerová říká, že se jen snažila ukázat lidem, jak složitá je práce na Ministerstvu financí.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že Alena Schillerová si v době působení na Ministerstvu financí ze státních peněz vylepšovala svůj obraz na sociálních sítích.

Článek

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si podle pátečního zjištění Seznam Zpráv platila ze státních peněz fotografa a kameramana - jejich díly pak zásobovala své sociální sítě.

I s odměnami brali tito pracovníci tiskového odboru ministerstva okolo 75 tisíc měsíčně.

Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce řekla, že fotografie a videa nesloužily jen k vylepšení jejího profilu na Instagramu nebo Facebooku. Uznala však, že se tam objevovaly.

Schillerová se nechávala fotit a natáčet u různých příležitostí: u vánočního stromku, čichala k rozkvetlým stromům nebo pózovala s maskovanými policisty.

„Dělám věci na 150 procent a někdy to přeženu, uznávám,“ řekla Schillerová v České televizi. Pro páteční článek Seznam Zpráv se odmítla vyjádřit.

O fotografovi a kameramanovi, které ministerstvo najalo loni na podzim, Schillerová řekla, že se podíleli na „multimediálním programu Ministerstva financí“.

„Byli profesionálové, byli to zaměstnanci tiskového odboru. A my všichni jsme se snažili, abychom prezentovali velice složitou materii Ministerstva financí. Rozpočet, státní záruky…“ vyjmenovala Schillerová.

„Když někdo uvidí páva, tak si hned vzpomene, že musí platit daně,“ podotkl uštěpačně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s odkazem na jednu z nejznámějších fotografií: Schillerová na ní sedí v zámeckém parku na lavičce a hledí na páva.

Záliba a prezentace bývalé ministryně financí na Instagramu a Facebooku stála ze státního celkem 1,93 milionu korun.

Částku Seznam Zprávy získaly od Ministerstva financí až po opakovaných urgencích jako odpověď na oficiální žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Ministerstvo financí vám sděluje, že za období 23. září 2020 až 30. listopadu 2021 byly náklady na platy a odměny obou referentů v souhrnu 1 930 769 Kč (bez odvodů),“ napsal v odpovědi Miloš Nagy z kanceláře státního tajemníka. Dodal, že konkrétní sumy u každého zvlášť nemůže uvést kvůli ochraně osobních údajů.

Schillerová v neděli řekla, že o platech obou zaměstnanců nerozhodovala. „Ten plat odpovídal tabulkám,“ řekla v České televizi.

Profesionální fotograf David Šedivý, který dělal snímky Aleny Schillerové zejména na Instagram, působil na ministerstvu necelý rok - nastoupil v lednu 2021.

Kameramana Jakuba Konečného, jenž měl na starosti hlavně videa na Facebook, si přivedla Schillerová o tři měsíce dříve - v září 2020. Skončili na vlastní žádost loni v listopadu dva dny poté, co se Petr Fiala stal premiérem.

Reklama

Doporučované