Hlavní obsah

Ministr odsoudil herce Duška za výroky o rakovině. „Necitlivé nesmysly!“

Foto: Vláda.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Kontroverzními výroky známý herec Jaroslav Dušek prohlásil, že úmrtí na nádorová onemocnění je v jistém ohledu rozhodnutí samotných nemocných. Ministr zdravotnictví to označil jako k pacientům necitlivé bláboly.

Článek

Herec Jaroslav Dušek ve zveřejněné ukázce rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým prohlásil, že se několik jeho blízkých „rozhodlo“ zemřít na rakovinu.

„Moje maminka zemřela na rakovinu. To byla její volba. Všichni umřeli na rakovinu. Babička, děda z máminy strany. A co je to rakovina? Tak se ptejme. Umřeli na rakovinu. A vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu? A já si myslím, že umře na to, že nenávidí život. To vím. Ten člověk nemá rád život, nemá rád sám sebe,“ prohlásil herec, který na sebe amatérskými výroky z oblasti medicíny upozorňoval už během covidové pandemie.

Kromě některých kolegů z umělecké branže odsoudil tato slova v podvečer i člen vlády, konkrétně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Podle svého vyjádření jako lékař, který se léčbě a výzkumu rakoviny věnuje, nemohl nereagovat.

„Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly! Onkologičtí pacienti a jejich nejbližší si zaslouží maximální míru podpory, nikoli takovéhle necitlivé útoky a obviňování,“ napsal Válek na sociální síti Twitter.

Válek dodal, že respektuje svobodu slova, ale má potřebu se vůči „podobným ezoblábolům“ vymezit.

„Prosím vás, rakovina není vědomá sebevražda z vlastního rozhodnutí. Sebevražda je věřit podobným blábolům, odmítat léčbu a ignorovat prevenci,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované