Hlavní obsah

Dopravci pro jižní Moravu obnovují vozový park s novým logem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Padesátka nových autobusů v barvách a s logem Jihomoravského kraje oživí od května vozový park krajské hromadné dopravy.

Článek

Dopravci, kteří zajišťují hromadnou autobusovou dopravu v kraji, jich do konce roku objednají dalších 55, řekl dnes novinářům krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Autobusy odpovídají novému vizuálnímu stylu Jihomoravského kraje s červenou, bílou a šedou barvou doplněnou modrým logem se zvýrazněným písmenem m. Dopravce ČSAD Kyjov objednal 22 autobusů značky Iveco, BDS-BUS 13 autobusů téže značky a ČSAD Hodonín 15 autobusů SOR. Do konce roku objedná ČSAD Ústí nad Orlicí 51 autobusů Setra a čtyři hybridní autobusy Mercedes-Benz, které budou na jihomoravských silnicích jezdit od října.

„Cílem Jihomoravského kraje je provozovat veřejnou dopravu v kraji co nejefektivnějším způsobem. Pokud jsou starší vozidla stále funkční, mohou je dopravci dále využívat. Mnozí dopravci se přesto k obnově vozového parku rozhodli dobrovolně, vycházelo to jako ekonomičtější řešení,“ uvedl Jiří Crha.

Vedení kraje věří, že se v nejbližších letech podaří obměnit až třetinu vozového parku, tedy více než 200 autobusů, všechny mají být nízkopodlažní a moderně vybavené.

„Ve všech autobusech je kabina řidiče oddělena od cestujících, mají výkonnou klimatizaci a dvojitá skla pro zvýšení teplotního komfortu cestujících jak v zimě, tak v létě,“ dodal Crha.

Jednotný styl dostanou pouze nové autobusy, které dopravci nakoupí, ve výrobě jsou i vlakové soupravy pro Jihomoravský kraj za 6,6 miliardy korun, které budou mít stejný vizuální styl. Jezdit by měly začít příští rok.

Reklama

Doporučované