Hlavní obsah

Dušek: Hrozí nový nárůst epidemie, virus se šíří hlavně mezi mladými v Praze

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Reprodukční číslo epidemie se po měsících znovu dostalo přes 1. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška může Česko stát na prahu nového rizika, virus se šíří hlavně mezi mladými. Vláda chystá dílčí zpřísnění opatření.

Článek

Letní prázdniny teprve začínají, epidemická situace v Česku se ale už nyní viditelně zhoršuje. Ve středu se reprodukční číslo poprvé od půlky dubna dostalo přes hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nejde o žádný přechodný výkyv, ale o jasný varovný signál.

„Pokles epidemie – měřeno počtem nově zachycených případů – se zastavil. Je to velmi reprezentativní výpověď, protože denně realizujeme stále velké množství testů. Dokonce za včerejšek ještě větší množství – asi přes 40 tisíc PCR testů, denně bývá přes 120 tisíc antigenních testů. Takže to není žádné zkreslení, skutečně jde o relevantní trend, zastavil se pokles epidemie,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv.

Zároveň však zmínil, že nejde o plošný trend – naprostá většina krajů je v počtu jednotek záchytů denně a záchyty bývají pod deset na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Mírně zvýšenou hodnotu má Středočeský kraj – zejména Praha-východ a Praha-západ, což má podle Duška jednoznačnou vazbu na Prahu.

„Praha je absolutní výjimkou. Tam se pokles zastavil už před několika dny. Skutečně je třeba to číst jako Praha versus zbytek republiky. Právě její význam se potom propisuje i do reprodukčního čísla nad celou republikou. Nicméně Praha ho má ještě vyšší – aktuální hodnota z půlnoci byla, tuším, 1,3 až 1,4. Skutečně je tady mírný nárůst,“ varuje šéf statistiků.

Mladí neproočkovaní

Metropole je svým charakterem specifická. Má vyšší hustotu zalidnění, větší nápor je také na městskou hromadnou dopravu, dochází k častým kontaktům lidí. Podle Ladislava Duška je ale z čísel patrný i jiný činitel.

„Virová nálož je vyšší a postupně roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 let a zejména ve věku 20 až 29 let. Je to trochu déjà vu z minulého léta, kdy si všichni pamatujeme, že takhle se skutečně pražská populace chovala, a viděli jsme, co nastalo později v létě. Vidíme to i nyní,“ poznamenal.

„Z dostupných dat se domnívám, že tady nevidíme nějaký dramatický efekt předchozího rozvolnění, protože ten bychom viděli mnohem dřív. Ale vidíme vliv pražské aglomerace, kde došlo k masivnímu rozvolnění a změně chování té mladé populace – je relativně málo proočkovaná, tím pádem se snáze nakazí. V rámci české populace je vůči nákaze imunitně naivní,“ upozornil dále Dušek.

V populaci je podle něj stále velké množství imunitně vnímavých lidí a s nimi i potenciál, aby se epidemie znovu obrátila k růstu. Riziko si uvědomuje i vláda, která před několika dny upustila od návrhu vyměnit povinné respirátory ve vnitřních prostorách za roušky.

O dalším zpřísnění chce vláda jednat i ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce navrhnout mimo jiné to, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny museli kvůli prokázání bezinfekčnosti předložit i negativní test. Zaměstnavatelé by mohli dostat povinnost test po zaměstnancích vyžadovat také při návratu z dovolené.

Riziko nyní představuje zejména varianta delta, která už dříve zastavila rozvolnění například ve Velké Británii.

„Možná právě stojíme na prahu rizika, kdy Praha představuje nějaké časné varování. Je to systém populace s mnoha specifiky, kde to může udeřit jako první. A k tomu přichází naprosto nepochybný fakt, a to ten, že se po Evropě šíří nová varianta delta. Data z literatury hovoří až o 1,6krát větší nakažlivosti, než měla předchozí varianta. Je-li to pravda, samozřejmě bude mít tendenci převážit. Máme modely, které jsme zkoušeli a které máme z doby, kdy se objevil nový, nakažlivější virus. A my mu ještě vyjdeme vstříc tím, že zvýšíme počet rizikových kontaktů zejména u nenaočkovaných osob. Tyto modely jednoznačně ukazují, že se epidemie zvedne k růstu,“ dodal Dušek. Připojil apel na mladé lidi, aby se co nejdříve nechali očkovat.

„O delta variantě se v odborné literatuře říká, že prorazí první dávku vakcinace až ze 70 procent, takže nestačí první dávka a moc prosím, aby zejména mladší ročníky na očkování nerezignovaly,“ řekl.

Reklama

Doporučované