Hlavní obsah

Dvě miliardy pro mexického prezidenta. Obří úplatek měl přijmout od slavného narkobarona

Obvinění vůči Nietovi se objevila už dříve. Původně si prý řekl o 250 milionů dolarů, dostal jich „jen“ sto.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Šéf drogového kartelu Joaquín Guzmán pravděpodobně podplatil bývalého mexického prezidenta Enrique Peňa Nieto částkou 100 milionů dolarů. U soudu s narkobaronem to uvedl jeden ze svědků.

Článek

Bývalý mexický prezident Enrique Peňa Nieto přijal úplatek ve výši 100 milionů dolarů (2,24 miliardy korun) od šéfa drogového kartelu Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (Prcek). U soudu v New Yorku, kde v listopadu začal proces s Guzmánem, to v úterý uvedl jeden ze svědků, který se označuje za někdejší pravou ruku drogového bosse. Jeden z Guzmánových přátel údajně obří úplatek doručil v říjnu 2012.

O úplatcích pro Nieta i jeho předchůdce hovořil už na úvod procesu Guzmánův advokát Jeffrey Lichtman, který však za strůjce transakcí označil jiného šéfa zločinecké organizace Ismaela Zambadu zvaného „El Mayo“. Nieto, který vedl Mexiko mezi lety 2012 a 2018, i jeho předchůdce Felipe Calderón nařčení vzápětí odmítli.

„Tvrzení kolumbijského pašeráka drog v New Yorku jsou nepravdivá, pomlouvačná a absurdní," napsal na sociální síť Twitter o novém obvinění někdejší personální šéf mexické prezidentské kanceláře Francisco Guzman. Dodal, že to byla právě Nietova vláda, která „lokalizovala, zadržela a vydala“ Guzmána do Spojených států.

Svědek Alex Cifuentes u federálního soudu v Brooklynu řekl, že exprezident Nieto si nejprve řekl o úplatek 250 milionů dolarů, nakonec ale souhlasil se 100 miliony. Suma byla podle něj předána v říjnu 2012 v hlavním městě Mexika.

Podle BBC je Cifuentes kolumbijským obchodníkem s drogami a američtí prokurátoři uvádí, že působil jako Guzmánův „tajemník“ a dva roky se s ním ukrýval v mexických horách. O úplatku pro bývalého prezidenta Mexika prý v roce 2016 informoval americké úřady, přičemž jim také sdělil, že za platbou stál právě „El Chapo“.

Jednašedesátiletý Guzmán stanul před soudem v New Yorku poprvé v listopadu loňského roku poté, co byl do USA vydán v roce 2017. Čelí obviněním z pašování kokainu, heroinu a dalších omamných látek jakožto šéf kartelu Sinaloa. Ten byl podle prokuratury největším dodavatelem drog do USA. Muži s přezdívkou Prcek hrozí doživotní vězení, usvědčit ho má dvanáct svědků, většinou bývalých kompliců nebo konkurentů.

Reklama

Doporučované