Hlavní obsah

Dvojitá rouška končí. Od pondělí do obchodu jen v respirátoru

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný upozornil na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády na důležitou věc: možnost nosit dvě roušky přes sebe byla jen přechodná. Od pondělí už nebude možná, povinný bude jen respirátor.

Článek

Lidé, kteří se doposud nestihli předzásobit respirátory třídy FFP2 a věřili, že jim budou stačit dvě chirurgické roušky, jak doporučovalo ministerstvo zdravotnictví, by se měli po respirátorech v následujících dnech poohlédnout. Od pondělí totiž výjimka dvou roušek končí a do MHD či na nákup už musí jen v respirátoru.

Od čtvrtka 25. února v Česku platí povinnost nosit v obchodech, hromadné dopravě, zdravotnických zařízeních a dalších budovách či venkovních prostorách, kde není možné dodržet dvoumetrový rozestup od ostatních, respirátor třídy FFP2, nanoroušku či dvě chirurgické roušky přes sebe.

Tato výjimka však od pondělí 1. března přestává platit a v uzavřených prostorách bude potřeba mít jen respirátor. Na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Přechodná doba dvou roušek skončí 1. března, což je dostatečná doba na to, aby si lidé pořídili respirátory FFP2. Od této doby v těch místech bude povinný jen respirátor,“ uvedl Blatný. Výměna ochranných pomůcek má být jedním ze způsobů, jak se bránit nakažlivějším mutacím, které do Česka už pronikly.

Zásobit se respirátory by se měli i zaměstnavatelé, kteří od svých zaměstnanců vyžadují pobyt na pracovišti. „Od 1. března zaměstnavatelé budou povinni vybavit zaměstnance ochranou dýchacích cest,“ dodal ministr Blatný.

Reklama

Související témata:

Doporučované