Hlavní obsah

Rubrik s Microsoftem v zádech si jde na burzu pro peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká technologická společnost Rubrik se za velkého zájmu investorů chystá vstoupit na burzu. Firma očekává, že z prodeje svých akcií získá až 713 milionů dolarů, tedy téměř 17 miliard korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Technologická firma Rubrik, která se zaměřuje na cloudové služby a zabezpečení dat, se chystá vstoupit na akciový trh. A zájem investorů o akcie této společnosti je v rámci jejího primárního veřejného úpisu akcií (IPO) opravdu velký.

Podle informací agentury Bloomberg je poptávka po akciích Rubrik až dvacetkrát vyšší než počet akcií, které firma nabízí k prodeji.

Tak vysoký zájem může být přisuzován jejímu silnému postavení v oblasti technologií a podpoře Microsoftu, jednoho z největších hráčů v oboru. Právě s firmou miliardáře Billa Gatese uzavřel Rubrik v roce 2021 strategickou spolupráci, která zahrnovala kapitálovou investici v hodnotě čtyř miliard dolarů.

IPO společnosti Rubrik se tak řadí mezi nejsledovanější událost na finančních trzích tohoto roku. Firma založená v roce 2014 čeká, že vstupem na burzu získá od investorů kapitál ve výši 713 milionů dolarů. Obchodovat s akciemi podniku by se mělo začít na burze NYSE ve čtvrtek (tedy dnes) v odpoledních hodinách pod symbolem RBRK.

Společnost se chystá prodat 23 milionů akcií s cenovým rozmezím 28 až 31 dolarů za jednu akcii. V případě, že by se všechny akcie prodaly za maximální cenu 31 dolarů, dosáhla by tržní hodnota firmy přibližně na 5,4 miliardy dolarů, což je více než 127 miliard korun.

Během fiskálního roku končícímu ke konci ledna firma zaznamenala nárůst tržeb o přibližně pět procent na 627,9 milionu dolarů. Kromě nárůstu tržeb se ovšem zvýšila i čistá ztráta Rubriku, a to na 354,2 milionu dolarů z 277,7 milionu dolarů v předchozím roce, informovala agentura Reuters. V lednu měla společnost 3100 zaměstnanců.

Rubrik, podobně jako sociální síť Reddit, která na burzu vstoupila před měsícem, připravuje program řízeného prodeje akcií. Nabídne tedy určitý počet IPO akcií přednostně vybraným skupinám, jako jsou obchodní partneři, přátelé nebo rodinní příslušníci.

Reklama

Doporučované