Hlavní obsah

Inflace v eurozóně dosáhla v lednu 5,1 procenta. Nejvíce od zavedení eura

Foto: Profimedia.cz

Inflace v eurozóně je na rekordu. Ilustrační foto

Reklama

Míra inflace v zemích eurozóny v lednu vystoupila na 5,1 procenta, což je rekord od zavedení eura před dvaceti lety. Analytici přitom očekávali pokles inflace zhruba na 4,4 procenta.

Článek

Čísla o rekordní míře inflace ve svém rychlém odhadu uvedl statistický úřad Eurostat, údaje za celou Evropskou unii zveřejní zhruba v polovině tohoto měsíce. Výsledek je překvapivý, analytici totiž podle agentury Reuters očekávali, že tlak na růst cen poleví a míra inflace z prosincových pěti procent klesne zhruba na 4,4 procenta.

Stejně jako v předchozích měsících se i v lednu zvyšovaly hlavně ceny energií a potravin, vysoko ale zůstávají i ceny služeb a průmyslového zboží. Míra inflace tak v 19 zemích platících eurem zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila na dvě procenta. V samotném lednu se ceny podle odhadu Eurostatu zvýšily o 0,3 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a čerstvých potravin a kterou pozorně sleduje ECB, klesla na 2,5 procenta z prosincové hodnoty 2,7 procenta. Míra inflace v užším měřítku, kde se nepočítá ani s cenami alkoholu a tabákových výrobků, se pak snížila na 2,3 z prosincových 2,6 procenta.

Nejvyšší inflaci má za leden Litva, kde předběžně vystoupila na 12,2 procenta z prosincové hodnoty 10,7 procenta. Následuje Estonsko (+11,7 procenta) a Belgie se Slovenskem (obě +8,5 procenta). V případě Slovenska jde o citelný nárůst, protože v prosinci tam podle harmonizovaných údajů byla inflace na 5,1 procenta.

Reklama

Doporučované