Hlavní obsah

Česko se z krize zotavuje skoro nejhůř v Evropě. Vyhnulo se ale recesi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Mírnější protikoronavirová opatření zachránila českou ekonomiku od recese. Ilustrační foto.

Reklama

Česká ekonomika se na předkrizové hodnoty dostává téměř nejpomaleji v Evropě, horší už je jen Španělsko. Česku se ale patrně podařilo vyhnout recesi, na rozdíl od Německa a Rakouska – těmto zemím kvůli tvrdým opatřením dále hrozí.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Tuzemské hospodářství se z covidové krize zotavuje druhým nejpomalejším tempem v Evropě. Přesto experti slaví nečekaně dobrý výsledek.

Za minulý rok vyrostla tuzemská ekonomika o 3,3 procenta, oznámil v předběžném odhadu Český statistický úřad. Tím se ještě úplně nezotavila z propadu v prvním pandemickém roce 2020, kdy naopak o 5,8 procenta poklesla.

Úrovně roku 2019 nedosáhly tuzemské podniky a domácnosti ani ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021. Ekonomika v posledním čtvrtletí sice meziročně posílila o 3,6 procenta, pád ve čtvrtém čtvrtletí 2020 se však zastavil až na 5,3 procenta HDP, a tak oproti předpandemickému čtvrtému čtvrtletí 2019 činil propad 1,9 procenta (jak ukazuje tabulka níže).

Horší bilanci koncem roku zaznamenala pouze vůbec nejhůře postižená španělská ekonomika. Na předkrizovou úroveň se nevrátilo už jenom pět dalších zemí včetně sousedního Německa a Rakouska. Nelze vyloučit, že se po doplnění výsledků k neúspěšným zařadí ještě Slovensko.

Přesto si tuzemští ekonomové mohli oddechnout, že se na českém hospodářství hůře nepodepsaly potíže při dodávkách dílů pro průmyslovou výrobu. Podle deníku Handelsblatt právě z toho důvodu ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila ekonomika Německa a Rakouska. „Spolková republika je na nejlepší cestě do recese,“ postěžoval si německý deník.

Česko se takovému riziku dokázalo vyhnout. „Ekonomický výkon se zvýšil oproti předchozímu čtvrtletí o 0,9 procenta, a to je s ohledem na situaci velmi dobrý výsledek,“ pochvaluje si Petr Dufek analytik z banky ČSOB. Ekonomice podle něho pomohla zahraniční poptávka a také výkony obchodníků, dopravců a restauratérů.

Česko zachránila mírná opatření

Tím bankéř upozorňuje na to, v čem je mezi Čechy a jejich německy mluvícími sousedy hlavní rozdíl. Rakušané uplatnili koncem roku nejtvrdší pandemická opatření v rámci Evropy včetně lockdownu a Němci byli jen o málo mírnější. „Ve čtvrtém čtvrtletí poklesla produkce v oborech obchodu, dopravy a restaurací, snížila se i soukromá spotřeba,“ uvádí další důvod pro potíže Rakušanů a Němců vídeňský institut Wifo.

Tvrdý dopad pandemických opatření na ekonomiku Češi zaznamenali v prvním pololetí minulého roku, kdy při zotavení zaostávali za všemi ostatními evropskými národy. Ve finiši roku 2021 však už proti další vlně covidu vystačili s mírnější obranou.

Na druhé straně Česko ještě zaostává za Polskem, které podle předběžných odhadů rostlo koncem roku dvojnásobným tempem. Důvodem je fakt, že Poláci dokázali po krizi dříve rozjet výrobu. „Rychlý růst bude pokračovat i počátkem roku 2022, díky silným výkonům polského průmyslu,“ uvedl v deníku thefirstnews.com Jakub Rybacki.

Reklama

Doporučované