Hlavní obsah

Konec uhlí 2033 pořád platí, proud půjde i dovážet, plánuje Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: OKD

Ilustrační snímek.

Přechod od uhlí k jiným zdrojům energie má skončit do deseti let, výpadek půjde nahradit dovozem. Obojí bude součástí státní energetické koncepce, kterou chce Ministerstvo průmyslu předložit do Vánoc.

Článek

Soběstačnost ve výrobě elektřiny půjde v Česku jen těžko udržet. Uhlí, na kterém stále stojí skoro polovina výroby, má skončit do roku 2033.

V projevu před průmyslníky na brněnském strojírenském veletrhu to prohlásil ministr průmyslu Jozef Síkela. Jeho úřad nyní dokončuje novou verzi státní energetické koncepce, která bude podle ministra s termínem 2033 počítat.

Do té doby ale nelze stihnout navýšit výrobu z jaderných zdrojů. Výpadek by měly částečně nahradit obnovitelné zdroje, na jejichž rozvoj má Česko coby průmyslová a energeticky zaostalá země v následujících letech dostat z EU podporu v řádu stovek miliard korun.

Sluneční a větrné elektrárny ale stěží vynahradí uhlí v plné míře. „Může nastat nějaký gap někdy mezi lety 2027 a okamžikem, kdy spustíme nové jaderné zdroje,“ uvedl Síkela. Gap, neboli deficit, který ve výrobě nastane, lze podle Síkely krýt buď výrobou z nově vybudovaných plynových elektráren, anebo dovozem ze zahraničí, hlavně přes česko-německou hranici, a to z přebytků v době, kdy počasí svědčí výrobě z větru a slunce. Podmínkou většího dovozu ale bude posílit přeshraniční vedení.

Celá energetická koncepce má být hotova do konce roku v návaznosti na národní klimatický plán, jehož první verzi už Síkelův úřad rozeslal do připomínkového řízení. Oba dokumenty mají popsat, jak se Česko vypořádá s útlumem emisí, k němuž se zavázalo v rámci unijní zelené politiky. Oproti minulým dokumentům tohoto druhu by mělo jít už o závazné plány, tak aby bylo možné stihnout první kontrolní termín v roce 2030, pro který v EU platí závazná dohoda snížit emise skleníkových plynů o 55 procent pod úroveň roku 1990. Dosavadní pokles za celou EU je zhruba jen o čtvrtinu.

Doporučované