Hlavní obsah

Elon Musk se dočkal, jeho Tesla je nejhodnotnější automobilkou Spojených států

Tesla nedávno otevřela první prodejnu spojenou se servisem v bývalém východním bloku – v Praze ve Vysočanech.

Reklama

Tesla, v jejímž čele stojí známý americký podnikatel Elon Musk, v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázala zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma ve čtvrtek oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů.

Článek

Takový týden, jaký zažívá Elon Musk, by chtěl mít každý.

Jeho srdeční záležitost – výrobce ikonických elektromobilů Tesla – oznámil překvapivě výborné hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí roku. Po kvartálech těžkých ztrát se Tesla dostal k zisku 143 milionů dolarů.

Pouhý den předtím – ve středu – Musk oznámil, že nová továrna Tesly v Šanghaji zahajuje už tento měsíc zkušební výrobu. V předstihu proti plánu. A společnost plánuje do konce roku zveřejnit adekvátní evropské plány – teslácká Gigafactory bude i v Evropě, dodal Musk.

Výrobce elektromobilů Tesla je teď díky zisku z posledního kvartálu nejhodnotnější automobilkou USA, alespoň podle tržního ocenění na burze. Akcie Tesly uzavřely čtvrteční obchodování s nárůstem o téměř 18 procent. Hodnota podniku tak dosáhla 53,7 miliardy dolarů (zhruba 1,24 bilionu korun), zatímco tržní hodnota GM činila 51,1 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.

Musk se s Teslou dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhl celoročního zisku. To vše navzdory tomu, že prodeje automobilů poháněných elektřinou rostou.

Nakročeno má dobře. Na největším trhu současnosti – v Číně – začne co nevidět plná výroba Tesel. To je pro budoucnost důležité – snadnější přístup na hlavní světové trhy s automobily bude výhodný.

Reklama

Související témata:

Doporučované