Hlavní obsah

Epidemie ve Velké Británii zrychluje. Aktivujte „plán B“, tlačí na vládu vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědecká poradní skupina pro mimořádné události (SAGE) apeluje na britskou vládu, aby s přijetím opatření v reakci na zvyšující se počty nakažených v zemi neotálela. Vláda opatření zvažuje, ale zatím nepřijme, tvrdí.

Článek

Průměrný přírůstek nově nakažených v několika uplynulých dnech se ve Velké Británii pohybuje kolem 40 tisíc za den. V pátek zveřejněná data ukazují, že za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 49 298 nově nakažených. Od propuknutí epidemie v zemi se toto číslo řadí mezi vyšší hodnoty.

Vědci proto apelují na vládu, aby vešel v platnost „plán B“ připravený pro případ zrychlování epidemie v zemi. „Jelikož počty nakažených přibývají, včasnější zásah může snížit potřebu přísnějších, rušivějších a douhodobějších opatření,“ cituje odborníky ze SAGE na schůzi v polovině října britský server The Guardian. Přijatá by tak podle nich měla opět být opatření jako povinnost roušek a prokazování se očkovacím průkazem.

Podle britské vlády v čele s premiérem Borisem Johnsonem nicméně aktuální vývoj pandemie není „mimo parametry toho, co bylo předpokládáno“, uvedl Johnson v pátek při návštěvě očkovacího centra v Londýně. Připustil nicméně, že by se lidé měli chránit rouškami a v případě, že budou vyzváni, by měli jít na aplikaci posilující dávky očkování, šest měsíců po té druhé. Johnson také popřel, že by mohlo dojít kvůli zhoršující se epidemické situaci k lockdownu.

Míra proočkovanosti ve Velké Británii, která se řadí mezi evropské státy s nejvyšším počtem zemřelých na covid-19 (139,326 oběti), je vysoká. Jednu dávku očkování má 86,3 procenta lidí nad 12 let. Obě pak 79,1 procenta, uvádí data britské vlády. Díky očkování zůstává nicméně počet hospitalizovaných i zemřelých nižší než před začátkem očkovací kampaně.

Zatímco v polovině ledna 2021 při nízké míře proočkovanosti (1. dávka - 6 procent Britů nad 12 let, 2. dávka - 0,8 procenta) bylo do nemocnic průměrně přijímáno kolem 4 tisíc nakažených, například 11. října, kdy se míra vakcinace pohybovala kolem 85 procent jednou dávkou a 78 procent oběma dávkami u starších 12 let, jich bylo 832. Rozdíl je patrný i v míře úmrtí. V polovině ledna průměrně umíralo 1225 lidí testovaných pozitivně na covid-19, 12. října jich průměrně zemřelo 116.

Odborníci se domnívají, že pokles případů by mohla podpořit snížená mobilita především u lidí, kteří mají možnost pracovat z domova. Podle výzkumu zveřejněného britskou vládou do práce fyzicky dochází více než polovina pracujících dospělých. I přes zrychlování epidemie se u Britů vůle dodržovat opatření snižuje. Zatímco letos v červenci uvedlo 63 procent dotazovaných, že rozestupy dodržují vždy nebo často, v polovině října už jich bylo jen 39 procent. Roušky ještě letos v červnu nosilo 97 dotazovaných. Aktuálně se hodnota snížila na 82 procent.

Reklama

Doporučované