Hlavní obsah

Extrémní teploty a vítr. Hasičům se nedaří zastavit obří požár v Austrálii

Stovky australských hasičů bojují s lesním požárem v australské Victorii.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

V národním parku Bunyip propukl po úderu blesku v pátek požár, který se začal rychle šířit. Pohltil už některé domy. Australské úřady se obávají, že živel jen tak nezastaví.

Článek

Kvůli požáru musela být evakuována celá malá města, přibližně 65 kilometrů východně od Melbourne. Nikdo z místních lidí nebyl zatím zraněn.

V oblasti pracuje na 850 hasičů, kteří mají k dispozici více než 100 hasičských vozů a šest letadel, která hasí ze vzduchu budovy. Práci záchranářům ale komplikují extrémní vedra, teploty se nyní v oblasti pohybují okolo 40 stupňů Celsia.

„Nyní víme, že požár zničil tři domy, patrně obytné. Je to aktivní požár, který se pohybuje. Je velice pravděpodobné, že způsobí další majetkové škody,“ řekl na tiskové konferenci zástupce úřadu státu Victoria Andre Crisp.

V pondělí se podle australského meteorologického ústavu sice má ochladit, zároveň by se ale měla zvýšit rychlost větru, což hasičům situaci zkomplikuje. Podle australských meteorologů země zažívá nejteplejší podzim za posledních 30 let.

Victoria se kromě požáru v Bunyipu potýká se čtyřiceti dalšími lesními požáry.

Reklama

Související témata:

Doporučované