Hlavní obsah

Francouzští vinaři přišli o letošní sklizeň. Krupobití poničilo úrodu, cena vína tak rapidně poroste

Velkou část úrody francouzských vinařů zničily kroupy.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Po loňských pozdních mrazech se i letos nad francouzskými vinaři stáhla mračna. Kvůli poničení úrody poroste cena vyhlášených francouzských vín i šampaňského.

Článek

Produkce francouzského vína je na historickém minimu. Kvůli špatnému počasí přišli vinaři na západě Francie již o dvě roční sklizně po sobě. Hlavním viníkem nízké produkce je počasí.

Silné krupobití překazilo plány francouzských vinařů na letošní sezonu. Stačily dva dny silného a vytrvalého deště a nepříznivého počasí a vinaři měli po celé úrodě. Kroupy poškodily vinice na jihozápadě Francie v oblasti Bordeaux, v regionu s největším počtem vinic v celé Francii. Během necelých šesti minut spadlo ve francouzském městě 22 milimetrů srážek a nejen vinice, ale i ulice známého města byly pod vodou. Bordeaux je známé výrobou převážně modré odrůdy vinné révy, mezi nejznámější produkty z této oblasti patří Cabernet Sauvignon a Merlot.

Špatná sklizeň výrazně ovlivní cenu vína. Průměrná částka, za kterou se oblíbené víno z Bordeaux prodává, se v prvních šesti měsících sezony 2017/2018 zvýšila o celých 16 procent. Porostou i ceny šampaňského.

Počasí nemá na svědomí jen letošní úrodu, ale i jeden lidský život. Na malou dívku v parku spadla větev a usmrtila ji.

Reklama

Související témata:

Doporučované