Hlavní obsah

Komu vyhovují lidé v exekucích, ze kterých se v životě nevyhrabou?

Glosa Davida Ondráčky: Komu vyhovují statisíce lidí v exekucích, ze kterých se v životě nevyhrabou?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka se ve své glose věnuje problematice exekucí a dluhů. Proč politici nic nekonají a udržují dlužníky v šedé zóně ekonomiky?

Článek

Exekuce a dluhy – jeden z největších problémů naší společnosti, sociální, ekonomický, do kterého spadla velká část lidí. Přitom to má politické řešení. Ale jsou tady mocné zájmy, byznysové a politické, které to blokují. U nás se vede víc než čtyři miliony exekučních řízení.

Téměř milion lidí do toho přímo spadlo, i s rodinami to může být až pětina populace. A nemají cestu ven. Ukazuje se, že to ničí celé regiony, protože jednoduše firmy nemají důvod přesouvat výrobu do regionů, kde je hodně lidí v exekucích. Ústecko, Jesenicko, Karlovarsko. A systém ani nemotivuje ty dluhy snižovat.

Lidé prostě nemají důvod pracovat legálně, tak pracují načerno, po nějakých brigádách, neplatí daně. V tom exekučním prostředí se vede drtivá válka o věřitele. Kdo urve nějakého velkého věřitele, dopravní podnik, banku, pojišťovnu, tak vyhrál. Ale to není zadarmo. Platí se tzv. vratky, což jsou de facto úplatky.

Vede to k tomu, že některé exekuční úřady mají statisíce případů, jiné paběrkují nebo končí. Řešení je tzv. teritorialita, čili krajská místní příslušnost, kdy by podle bydliště dlužníka řešil ten případ místní exekutor v daném kraji. A fungovalo by to efektivně. Všude kolem nás to tak funguje. Ale i to naráží na obrovské zájmy a nechuť.

Ve Sněmovně to blokuje například Jaroslav Faltýnek, který ovládá poslanecký klub ANO a nepustí to do projednávání. Jsou tam ale i další návrhy, které by exekuční problémy řešily. Chráněný účet, povinné zálohy nebo řešení těch šílených dětských exekucí, což je prostě neuvěřitelné. Ale i ty tam visí. Politici, prosím, zvedněte to téma, a návrhy, které jsou teď ve Sněmovně, na podzim projednejte, přijměte, protože je nesmysl udržovat statisíce lidí a jejich dětí v šedé ekonomice.

Reklama

Doporučované