Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Hanba mě fackuje, jak se vláda staví k ochraně klimatu

Záhady Josefa Klímy: Šimon Pánek glosuje nechuť českých politiků zabývat se změnami klimatu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni se tentokrát zamýšlí nad tím, jakou budoucnost chystají politici dalším generacím.

Článek

„Žijeme v zemi, kde se části politiků povedlo přesvědčit veřejnost, že klimatický problém neexistuje. A že ekologické iniciativy jsou proti pokroku. Místo toho – tak jak to vnímá většina zemí, že jsou tady pro nás, pro naši budoucnost a pro slušný život našich dětí,“ začíná svou glosu ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Nyní se podle něj vyskytl zajímavý fenomén, a tím jsou středoškoláci, kteří se postupně připojují k celosvětovému hnutí „Pátky pro budoucnost“.

„Každou chvíli slyším – oni ničemu nerozumí, nechtějí chodit do školy, vždyť je to jenom taková směšná věc. Za mě je neuvěřitelné pohrdání mladými lidmi, těmi, kteří, až my budeme mrtví, tak tady budou stejně jako naše děti, a budou řešit to, co se s klimatem stane, protože my na to kašleme,“ pokračuje Pánek.

Připouští, že Česká republika není hlavní producent skleníkových plynů, nemůže změnit to, co se děje ve světě. „Ale jestliže i taková země, s takhle silnou ekonomikou, která jde dopředu, dává najevo, že jsou jí klimatické změny jedno, že nebude přijímat opatření, která by mohla v něčem třeba ztížit konkurenceschopnost nebo zatížit firmy, že jí jde jen o krátkodobý rychlý profit, že je jedno, co bude za 50 let – já musím říct, že mě z toho hanba fackuje.“

Celou glosu Šimona Pánka si můžete pustit v úvodním videu.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované