Hlavní obsah

Harry s Meghan královnu zklamali. Jak to chodí v britské královské rodině?

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry a jeho choť Meghan šokovali.

Reklama

Ostře sledovaný královský pár překvapil svět i samotnou britskou vládkyni. Princ Harry se svou manželkou Meghan oznámili, že se vzdávají role „předních“ členů královské rodiny. Podle médií jde o ohromující a pro britskou monarchii bezprecedentní událost. Jak to chodí u nejsledovanější královské rodiny? Podívejte se třeba, kdo je na čekací listině na královský trůn nebo o jakých skandálech se v souvislosti s urozenými Brity v posledních sto letech mluvilo.

Článek

Britská královská rodina.

Skandály v britské královské rodině

Princ Andrew.

Druhorozenému synu královny Alžběty se v posledních měsících dostalo nevídané pozornosti. A to kvůli přátelství s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který byl obviněn ze zneužívání mladistvých dívek. Podle jedné z jeho obětí se na něm podílel právě i Andrew. Princ se ke kauze nejprve vyjádřil v rozhovoru pro BBC – jeho vystoupení média označila za PR katastrofu. Na konci listopadu loňského roku se proto stáhl z veřejného života.

Princ Charles a princezna Diana.

Skandály se kolem manželství Charlese a Diany začaly množit už pět let po svatbě, tedy v roce 1986. První následník britského trůnu si tehdy – jako ženatý muž – údajně začal se svou současnou partnerkou Camillou Parker Bowlesovou. I princezna Diana měla podle šuškandy mimomanželské vztahy. Vše rozsekl intimní telefonát prince Charlese s Camillou v roce 1992, který unikl do médií. Královský pár se rozvedl v roce 1996.

Princ Harry.

Princ Harry v nacistické uniformě i v léčebně

O princi Harrym se nějakou dobu mluvilo jako o černé ovci královské rodiny. V šestnácti letech strávil den v drogové léčebně poté, co vyšlo najevo jeho experimentování s marihuanou a alkoholem. V roce 2005 přišel na párty v převlecích v nacistické uniformě. A o sedm let později hrál tehdy sedmadvacetiletý Harry „strip billiard”, tedy jakýsi nahatý kulečník. Stalo se to v Las Vegas ve VIP salónku, kde byl princ se svými přáteli.

Vévodkyně Kate.

V roce 2012, tedy rok po královské svatbě, se vévodkyně Kate opalovala na dovolené ve Francii bez horního dílu plavek. Paparazzi takto manželku prince Williama vyfotili a bulvární deníky z Francie, Irska i Itálie snímky zveřejnily. Královská rodina rychle zareagovala a proti médiím podnikla právní kroky. Šlo podle ní o „groteskní” narušení soukromí. V roce 2017 soud rozhodl o trestu. Francouzský bulvární deník Closer měl zaplatit Kate a Williamovi 100 tisíc eur – dva členové jeho redakce měli přihodit každý ještě 90 tisíc eur navrch.

Král Eduard VIII. s Wallis Simpsonovou.

V roce 1936 šokoval král Eduard VIII. Británii tím, že se rozhodl vzdát trůnu. Čerstvě korunovaný vládce tak učinil z lásky – o dva roky dříve se zamiloval do vdané ženy Wallis Simpsonové. Svůj vztah neskrývali před ani po jejím rozvodu, což se nelíbilo hlavám zemí Commonwealthu ani anglikánské církvi, jíž Edward jako britský král vládl. Edward se chtěl vyhnout ústavní i vládní krizi a na konci roku 1936, chvíli před oficiální korunovací, se trůnu vzdal. To umožnilo nastoupit na trůn jeho bratrovi – Jiřímu VI., otci současné panovnice.

Reklama

Doporučované