Hlavní obsah

Havlovu spolupracovnici našli mrtvou. Zemřela bez cizího zavinění. I tak padl patnáctiletý trest

Záhady Josefa Klímy ze 14. 11. 2019: Havlovu spolupracovnici našli mrtvou. Zemřela bez cizího zavinění. Proč tedy za její smrt dostal neslyšící mladík 15 a půl roku?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za smrt Jany Chalupové byl potrestán neslyšící mladík. Jaké důkazy a indicie policie nashromáždila a jak probíhal proces? Vypravili jsme se po stopách neobvyklého kriminálního případu.

Článek

V říjnu 2015 nalezli na okraji Tábora poblíž dětského hřiště mrtvou Janu Chalupovou. Blízkou spolupracovnici Václava Havla, která za jeho éry působila v prezidentské kanceláři. Mimo jiné mu doporučovala, komu má udělit milost. Po odchodu z funkce začala podle svých blízkých propadat alkoholu. A jako otravu alkoholem také policie vyhodnotila příčinu její smrti.

Přesto byl o tři roky později za smrt Jany Chalupové (a další dva méně závažné trestné činy) odsouzen neslyšící mladík Martin Van Fabian na patnáct a půl roku vězení. Jeho bývalí přátelé se svěřili s tím, že se jim chlubil, jak ženu odstraní.

Tento unikátní případ vznáší spoustu otázek. Na jedné straně Martin nepochybně využíval slabé chvilky stárnoucí ženy k tomu, aby na sebe převáděl její majetek a před svými kamarády se netajil tím, že by se mu líbilo, kdyby nežila. Ale až když se policistům podařilo prolomit dávno smazanou facebookovou komunikaci, ukázalo se, jak zcela propadl světu Pána prstenů, a až chorobným představám, jak se ošklivého skřeta Gluma – tak Janu Chalupovou nazýval – zbaví. Jednou se ji údajně chystal upálit na chatě a svést to na nešťastnou náhodu v alkoholickém opojení, jindy zase shodit z útesu u blízkého mostu přes Lužnici.

Jenže jeho matka tvrdí, že to byly jen fantazie postiženého teenagera, kterými se chtěl dělat zajímavým před kamarády a těžko mohl Janu Chalupovou skutečně usmrtit, když přece i policie konstatovala, že zemřela přirozenou smrtí.

Chtěl ji tedy skutečně zabít a v dokončení plánu mu jen zabránil její předčasný kolaps, zaviněný alkoholem? Nebo je tato konstrukce jen zbožným přáním vyšetřovatelů a přímé důkazy chybí?

Existují ovšem i další důkazy a indicie, že Martin se v době smrti v okolí umírající ženy pohyboval a že opravdu plánoval její smrt. Stačily by ale i jinému soudu ke stejnému verdiktu? A měl vůbec spravedlivý proces, když neslyší?

Podrobnosti v úvodní reportáži. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované