Hlavní obsah

HBO, Batmana i TV Nova. To vše americký operátor koupí za dva biliony korun

 

Reklama

Za astronomickou částku chce americký operátor AT&T koupit televizní skupinu Time Warner. Má jít o revoluci v zábavním i telekomunikačním průmyslu.

Článek

Peníze, které by vystačily České republice téměř na dva roky fungování, zaplatí největší poskytovatel pevných linek a druhý největší mobilní operátor ve Spojených státech, společnost AT&T, za televizní skupinu Time Warner. Částka se vyšplhala na 86 miliard dolarů, v přepočtu více jak dva biliony korun, a znamená to, že jde o jeden z nejdražších obchodů letošního roku.

„Média a komunikační průmysl se spojují. A prémiový obsah vždycky vyhraje. Ukázalo se to jak v kinech, tak i v televizi - a teď se to projevuje i na telefonech,“ vysvětluje Randall Stephenson, šéf AT&T, že tento obchod je přelomový.

„Spojení s AT&T nám dramaticky zvýší možnosti, jak náš obsah dostat na všechny platformy,“ okomentoval prodej Jeff Bewkes, šéf Time Warner.

Za obsah si lidi připlatí, za data ne

AT&T touto akvizicí chce řešit problém, který trápí několik posledních let každou větší telekomunikační společnost. Operátoři sice prodávají lidem přístup k internetu, ale už nejsou schopní vydělat na tom, co si lidé stahují. Pomyslnou smetanu slíznou majitelé služeb, jako je například Google, Netflix nebo společnost Amazon.

Konkurenční operátor Verizon v červenci ze stejného důvodu oznámil, že kupuje skomírající internetovou firmu Yahoo.

Operátor získá Supermana i Novu

Time Warner, třetí největší televizní společnost na světě, vlastní stanice jako HBO nebo CNN a desítky dalších. Součástí skupiny je komiksové impérium DC Comics, které má práva k takovým postavám, jako je Superman a Batman. Time Warner ovládá i českou televizní skupinu TV Nova.

Firmy očekávají, že prodej se uzavře během příštího roku. Tedy pokud půjde vše hladce. K obchodu se musí vyjádřit i americké antimonopolní úřady. Kritikem se stal i Donald Trump. Reagoval, že pokud se stane prezidentem USA, spojení nepovolí. Je to podle něj koncentrování příliš velké moci.

Reklama

Související témata:

Doporučované