Hlavní obsah

Hejtmanka Pokorná Jermanová dala služební auto manželovi. I po roce tají, kdo platil benzín

Už to bude rok… Už je to rok, co hejtmanka a její úřad mlží.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam před rokem zmapoval, jak muž středočeské hejtmanky za ANO běžně jezdil krajským superbem. Provoz jsem si platil, tvrdil manžel. Ale úřad od té doby odmítá předložit důkazy a zveřejnit knihu jízd.

Článek

Je to rok, co Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) přišla o příjemný, ale mimořádně sporný bonus k funkci středočeské hejtmanky.

Nechala manžela jezdit ve služebním krajském autě za víc než milion. A když Seznam v sérii reportáží dokázal, že manžel Jakub Pokorný používá auto naprosto neomezeně, jako by bylo jeho, hejtmanka se – i když nerada – černého superbu v nejvyšší výbavě vzdala.

Ani po roce přitom stále není vyjasněné, kdo platil manželovy každodenní cesty superbem do práce a za zábavou. Hejtmanka a její muž loni tvrdili, že rozlišovali služební a soukromé jízdy. A ty druhé že platili ze svého.

Jenže dodnes krajský úřad odmítá poskytnout důkazy, že Jermanová Pokorná náklady skutečně uhradila. „Veškeré závazky vyplývající z užívání vozů hejtmankou kraje na základě uzavřené smlouvy byly vůči Krajskému úřadu Středočeského kraje uhrazeny a o této skutečnosti byla média, včetně Vás, pane Vojtěchu Blažku, vícekrát v loňském roce informována,“ odpověděla v úterý mluvčí kraje Helena Frintová na dotaz Seznamu.

Seznam se dlouhodobě snaží s pomocí informačního zákona doklady o zaplacení získat. Úřad už dříve vyčíslil, že mu hejtmanka zaplatila za čtyři měsíce, po které manžel autem jezdil, necelých 30 tisíc. Seznam si to chtěl ověřit a požádal o kopie příslušných dokumentů. Úřad neposkytl kopie konkrétních listin, například bankovních výpisů nebo záznamů z účetnictví, jimiž se dají platby doložit. Poslal jen soupis měsíčních částek – například že za duben 2019 úřad dostal 2107 korun a za květen 10 737 korun.

Foto: Vojtěch Blažek

"Výpisem z dokumentů" kraj dokládá, že si hejtmančin manžel platil benzín do služebního suberbu. Konkrétní dokumenty úřad odmítá poskytnout

Ministerstvo vnitra přitom opakovaně prohlašuje, že to nestačí a rozhodnutí kraje ruší. Krajští úředníci i tak stále opakují, že žádné konkrétní doklady nevydají. Naposledy takhle znovu rozhodli v červenci.

„Povinný subjekt kontinuálně nerespektuje názor nadřízeného orgánu a za celou dobu řízení se mu nepodařilo prokázat jediný legitimní důvod pro omezení přístupu k požadované informaci,“ napsali právníci Ministerstva vnitra v jednom ze svých rozhodnutí, jak hodnotí přístup krajského úřadu.

Úřad: doklady neukážeme

Hejtmanka i její muž, kadeřník v Benešově, loni v srpnu opakovali, že používání auta bylo úplně v pořádku. Mimo jiné proto, že si platili soukromě ujeté kilometry a navíc platili kraji povinné jedno procento z pořizovací ceny auta – tak jak to dělají lidé, kterým zaměstnavatel dovolí jezdit služebním vozem i mimo práci.

„Na toto služební auto existuje smlouva, která upravuje i naše povinnosti směrem k soukromým jízdám. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit jejich náklady, které za dobu užívání činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3 719 korun úřadu,“ uvedl před rokem na tiskové konferenci hejtmančin manžel Pokorný.

Doklady o zaplacení, jak už bylo řečeno, ovšem nechce úřad zveřejnit.

A stejně tak vede kraj dlouhodobou zákopovou válku, pokud jde o zveřejnění knihy jízd ke krajskému superbu, jímž jezdil hejtmančin muž. Seznam loni zjistil, že Pokorný autem řídil skoro denně do práce – do kadeřnictví to má z domova něco přes dva kilometry. Nebo s kamarády do Prahy na zápasy své oblíbené Slavie.

Kniha jízd, která (ne)existuje

Hejtmanka měla od kraje přidělena dvě auta: jeden superb s řidičem, druhý, starší jako osobní auto bez řidiče. Právě tohle druhé fakticky předala manželovi. Před rokem vysvětlovala, že jde o „benefit, stejně jako tomu bývá v soukromé sféře“. Uvedla, že rodina auto využívá skoro denně. „A je hned pro oba dva účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům,“ řekla Pokorná Jermanová.

Ovšem i knihu jízd krajský úřad tají. Opakovaně na žádosti Seznamu odpovídá (a nadřízené Ministerstvo vnitra jeho rozhodnutí ruší jako nezákonná), že k tomuto vozu se žádná kniha jízd nevedla, protože sloužil pouze k soukromým jízdám.

Pořad Výzva: Nikdy jsem nebyla papaláš, říká středočeská hejtmanka.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

A to i přesto, že o vykazování soukromých jízd mluvil před rokem i hejtmančin manžel.

Nadto jde o zřejmý rozpor: hejtmanka tvrdila, že manžel auto potřeboval, aby ji například vozil na pracovní akce. Plus obstarával soukromý provoz rodiny, zatímco ona se věnuje kariéře. „Ano, k oběma účelům jsem ho používala,“ reagovala Pokorná Jermanová letos v únoru v pořadu Výzva v Televizi Seznam. Úřad však v odpovědích na žádosti o informace opakovaně argumentuje, že auto jezdilo jen soukromě.

Povinnost vést knihu jízd je navíc zakotvená ve smlouvě mezi krajem a hejtmankou, která používání auta k soukromým jízdám dovoluje. A souhlasí se v ní také s tím, že vůz může řídil manžel.

Což je výhoda, kterou dosud žádní středočeští hejtmané neměli. Objevila se až s příchodem Pokorné Jermanové. Stejně tak ji neznají v ostatních českých krajích: v některých nesmí auto řídit nikdo jiný než hejtman nebo hejtmanka, jinde i někdo z blízkých, ale jen ve výjimečných případech. Třeba když se hejtmanovi udělá špatně.

Platila jsem všechno, říká hejtmanka

A ještě další verzi, jak to bylo s autem, přidala sama hejtmanka letos v únoru. V krátkém rozhovoru s reportérem v únoru Seznamu doslova řekla: „To není pravda, evidence jízd, když jsou služební jízdy, tak se vedou. Já jsem je nevedla, protože mě nebaví rozlišovat soukromé a služební. A platila jsem i ty služební.“ Ale opět: doklady, že platby skutečně proběhly, jsou tajné.

Krátký rozhovor s hejtmankou letos v únoru: Nebavilo mě rozlišovat soukromé a služební jízdy. Tak jsem platila všechno.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Hejtmanka Pokorná Jermanová se během roku za případ služebního auta několikrát omluvila. A to i pod tlakem premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který hned po propuknutí kauzy reagoval, že se druhého vozu musí zbavit. V rozhovoru pro Český rozhlas pak řekla: „V tuto chvíli tuto věc považuji za vyřízenou, smlouvu jsem ukončila a auto je na dvoře úřadu."

Dnes přes svůj tiskový odbor nechce sdělit, jestli stále platí, že dál využívá jen jedno auto. „Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová může využívat dva vozy,“ odpověděla neurčitě mluvčí kraje Helena Frintová.

Hejtmanka dodnes nevidí na přidělení auta manželovi nic špatného. „Asi to šťastné nebylo, ale já si nemyslím, že bych někdy zneužívala nebo využívala nějakých výhod ve svůj prospěch,“ prohlásila v Televizi Seznam. „Já se jako papaláš necítím a nikdy jsem se tak necítila,“ dodala.

Reklama

Doporučované