Hlavní obsah

Herec a dabér Jaroslav Kepka zemřel

Jaroslav Kepka.Video: ČTK

 

Reklama

Zemřel herec a dabér Jaroslav Kepka, Českému rozhlasu Radiožurnál to oznámil jeho synovec Ondřej. Kepkovi bylo 83 let, dnes podlehl dlouhé nemoci.

Článek

Jaroslav Kepka se narodil 14. srpna 1935 v Praze, byl dlouholetým členem souboru pražského Divadla na Vinohradech. Působil tam v letech 1960 až 2004, později jako host.

„S jeho postavou přicházelo na jeviště vždy zvláštní tajemství, charisma, smysl pro komediální zkratku, překvapení, moment improvizace, schopnost vytěžit z minima maximum, pregnantní práce s hlasem a pohybová stylizace,“ uvedla Herecká asociace.

Jednou z jeho prvních filmových rolí byl mladý vyšetřovatel ve Vorlíčkově komedii Kdo chce zabít Jessii. Vedle Fintítka v Nesmrtelné tetě ztvárnil další role třeba v pohádkách Kouzelný měšec a O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli.

V celovečerních filmech se herec moc často neobjevoval, známý byl především z divadelních inscenací, jako například Válka s mloky, Ubohý vrah či Dvanáctá noc. Hrál ale například ve filmu Konec básníků v Čechách nebo v desítkách televizních rolí, mimo jiné v adaptaci Čapkovy povídky Ukradený kaktus nebo v seriálech Arabela se vrací a Hospoda.

Věnoval se také dabingu, v roce 2003 získal cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Reklama

Související témata:

Doporučované