Hlavní obsah

Herec, který změnil podobu westernových hrdinů, hodnotí zesnulého Fondu Fila

Peter Fonda byl synem herce Henryho Fondy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos Peter Fonda dostal cenu za celoživotní dílo na mezinárodním filmovém festivalu Febiofest, kvůli zdravotním potížím ale do Prahy nedorazil.

Článek

Ve věku 79 let zemřel v pátek v Los Angeles americký herec Peter Fonda, informoval časopis People s odvoláním na hercovu rodinu. Fonda, známý především z kultovního snímku Bezstarostná jízda z roku 1969, trpěl rakovinou plic.

Fonda měl v 60. letech blízko k hnutí hippies, experimentoval s různými drogami a účastnil se i protestů proti válce ve Vietnamu. Ideály květinových dětí se pak promítly i do jeho nejslavnějšího filmu a vrcholu kariéry – Bezstarostné jízdy, drogami napěchované motorkářské road movie.

V tomto filmu Fonda jako Kapitán Amerika putuje společně s „hipíkem” Billym v podání Dennise Hoppera (ten byl i režisérem filmu) Spojenými státy. Jízda zrcadlila atmosféru 60. let a dodnes rezonuje touhou po svobodě a nezávislosti.

„Nastal mírný zlom v dějinách Hollywoodu. Zjistilo se, že velmi nízkorozpočtové filmy, jako je žánr road movie, mohou vydělat obrovské množství peněz,“ popsal pro Seznam filmový kritik Kamil Fila. „Ten film nestál skoro nic. V tu chvíli nastala éra nezávislého filmu.“

Fonda se na filmu podílel i jako producent a spoluscenárista, za což byl nominován na Oscara. Jeho zkušenosti s LSD z té doby se odrazily v písni Beatles She Said She Said, kde John Lennon použil Fondovu větu „vím, jaké to je být mrtvý“.

Fonda byl synem herce Henryho Fondy, bratrem herečky Jane Fondové a otcem herečky Bridget Fondové. Kromě dvou Zlatých glóbů měl na svém kontě i dvě nominace na Oscara, jednu za Bezstarostnou jízdu, druhou získal za snímek Uleeovo zlato z roku 1997.

„Společně se svojí sestrou Jane byl Peter Fonda opravdovou kulturní ikonou,“ popisuje Fila. „Byl to herec, který si dovolil v šedesátých letech nechat narůst dlouhé vlasy a chodit v oblečení, které na svou dobu nepůsobilo příliš mužně,“ dodává.

„Peter Fonda neměl ve své kariéře moc velkých úspěchů,“ říká Fila. „Zdálo se, jako by to byl muž jedné role, tedy Bezstarostné jízdy.“ V kariéře mu samozřejmě pomáhalo i to, že byl jako člen slavné herecké rodiny na každém večírku hollywoodských hvězd.

„Když se na jeho kariéru podíváte podrobněji, byl všudypřítomná osoba mnoha menších rolí. Hrál ve spoustě různých westernů, akčních filmů nebo hororů, hrál padouchy, monstra, daboval počítačové hry, animované filmy. A v padesáti letech byl potom nominován na Oscara za hlavní roli ve filmu Uleeovo zlato,“ dodal Fila.

Reklama

Související témata:

Doporučované