Hlavní obsah

Hlas války. Severokorejská moderátorská hvězda je zpět

Severokorejská moderátorka se vrátila na obrazovky.

 

Reklama

Nadšení z raket, slzy nad smrtí masových vrahů. Ri Čon-hui, hlavní hlasatelka severokorejské státní televize, byla po desetiletí tváří a hlasem diktatury. Teď se vrátila na obrazovky, aby nezaměnitelným způsobem ohlásila další jaderné a raketové testy.

Článek

Severokorejský režim je někdy označovaný jako krajně nevyzpytatelný. Jedno je ale téměř jisté. Pokud se rozhodne k válce, oznámí ji národu legendární „Žena v růžovém“.

Američany označuje zásadně za bastardy, Baracka Obamu několikrát titulovala jako „černou opici“. Když vzlétne armádní raketa, září štěstím. Když mluví o zahraničních imperialistech, otřásá se vztekem. I proto je Ri Čon-hui, donedávna hlavní moderátorka severokorejské státní televize, jednou z nejslavnějších osobností země. Ve státě, kde se političtí vůdci před lidmi ukazují jen velmi zřídka, plní funkci jejich spojnice se světem.

Chudoba jako vysvědčení

Desetiletí byla celému národu na očích, přesto se toho o životě Ri Čon-hui mnoho neví. S výjimkou toho, že pochází z chudé rodiny. I proto byla přijata na hereckou akademii. Divadelní průpravu mnohokrát využila i ve své nové profesi, poté, co v roce 1971 nastoupila do zpravodajství severokorejské televize.

Její schopnost provázet čtení zpráv bouřlivými emocemi z ní do tří let udělala vedoucí všech tamních moderátorů. Neméně důležitá pro její kariéru ale byla naprostá loajalita k režimu. Moderátorka se údajně těšila naarprosté důvěře všech dosavadních vládců z dynastie Kimů.

Tvář Armageddonu 

Zatímco kolegové mizeli při nejrůznějších čistkách, Ri zůstávala. Údajně má naprostou důvěru vedení země.

Hlavní hvězdou severokorejské televize byla Ri až do roku 2012, kdy odešla do důchodu. V posledních měsících se ale znovu několikrát vrátila na obrazovku. Vždy přitom oznámila některý z významných průlomů severokorejské jaderné a raketové techniky. Stejně tomu tak bylo i minulou neděli, kdy národu i světu ohlásila test první severokorejské vodíkové bomby.

Comeback legendy má podle znalců místních poměrů i symbolický význam. Má jít o náznak k příklonu k politice tvrdé ruky na mezinárodní scéně. Touto linií se řídil otec současného vládce, Kim Čong-il, v dobách největší slávy své dvorní moderátorky.

Reklama

Doporučované